Mermer, kireçtaşının geçirmiş olduğu kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşan metamorfik bir kayadır. Geçmişten günümüze, hükümdarların gözdesi, zanaatkarların ustalık eserleri olmuş mermerleri incelediğimiz içeriğimizde, mermerlerin özellikleri, renkleri ve çeşitleri hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Mermer Nedir?
Mermer, kireçtaşlarının metamorfizma sonucunda basınç ve ısıya maruz kalmasıyla oluşan metamorfik bir kayaç türüdür. Mermerlerin esas bileşeni, CACO3 yani mineral kalsittir.
Birçok desende ve stilde bulunabilen doğal mermerlerin çeşitleri içeriklerinde, mika, kuvars, demir oksit, grafit gibi birçok farklı mineraller içerebilmektedir. Kireçtaşı, metamorfizma sırasında ısı ve basınç etkisiyle içeriğinde yer alan kalsitle birbirine bağlanarak kristalleşmektedir.
Yaşanan kristalleşme ardından, mermerin içeriğinde bulunan taşlaşmış fosiller, biyolojik kalıntılar ve kalsit birleşerek mermerlerin sahip olduğu çeşit çeşit doğal mermer desenlerini oluşturmaktadır. İçeriğimizin devamında, mermerleri daha iyi anlamak adına çeşitli özelliklerini görüntüleyebilirsiniz.
Dekoratif amaçlı ve takı, aksesuar amaçlı olarak kullanılan obsidyen taşının özellikleri hakkında neler biliyoruz? Detaylar, taş incelemelerinde bulunduğumuz obsidyen taşı başlığımızda.
Mermerlerin Özellikleri Nelerdir?
Mermerlerin en çok bulunduğu yerler, yer kürenin geniş bölgelerinde, yakınsak levha alanlarında olmaktadır. Bunun sebepleri arasında, mermerin bileşenlerinin kalıntılar olması ve oluşması için yüksek sıcaklık ve basınca ihtiyaç duymasıdır.
Birçok farklı açıdan yaklaşılabilecek metamorfik bir kayaç olan mermerlerin net özelliklerini anlamak adına aşağıda yer alan maddelere göz atabilirsiniz.
- Mermerler, metamorfik kayaçlardır.
- Ana bileşenleri, kireçtaşı içinde bulunan CACO3‘dür.
- Gözenekleri bulunan, sert ve kristal yapıya sahip bir taştır.
- Cilalanması mümkün bir taştır.
- Rafine edilmiş mermerler, suya karşı oldukça dayanıklıdır.
Mermer ocakları devasa alanlardır. Öyle ki bunun sebebi, yukarıda belirtildiği üzere bir mermerin oluşumu için gerekli olan sıcaklık, basınç ve yakınsak levhaya yakınlık durumudur. Dünya genelinde yılda milyarlarca ton taş üreten, mermerleri üreten ocaklar bulunmaktadır.
Türkiye’de de birçok önemli maden ocağı bulunmaktadır. İnşaat sektöründen, mimariye ve daha birçok alanda sıklıkla kullanılan ürünler olan mermerler, demiryolu yatağının doldurulmasından, karayoluna varıncaya kadar birçok alanda kullanılabilmektedir.
Seneler geçse de mimarlık tarihinde yerine yenisi koyulamayacak olan Roma Dönemi Mimarisi Özellikleri gereği, içeriğinde birçok çeşit mermerlerin kullandığı bir dönemdir. Mimarinin tarihi adına önemli bir dönem olan Roma Mimarisi başlığımızı incelemeyi unutmayınız.
Mermer Çeşitleri Nelerdir?
Mermerin tarihi oldukça eskidir. Geçmişte yer alan hükümdarların inşa ettirdiği tapınaklar, saraylar gibi estetik yapıların en büyük özelliği hem iç mekanda hem de dış mekanda bolca mermerin yer almasıdır.
Ünlü mimarlar, tarihin en büyük zanaatkarlarının eserlerini incelediğimizde kullanılan başlıca malzemenin çeşit çeşit, renk renk ve desen desen mermerler olduğu göze çarpmaktadır. Dünyanın birçok bölgesinde bulunan mermer ocakları, her bölgede kendine has modeller, çeşitler ve renkler barındırmaktadır.
Birçok farklı çeşidi bulunan mermerlerin en çok tercih edilen türleriyse şöyledir;
- Beyaz Mermerler
- Siyah Mermerler
- Gri Mermerler
- Krem Mermerler
- Kırmızı Mermerler
- Mavi Mermerler
- Yeşil Mermerler
- Kahverengi Mermerler
Mermerler birçok farklı desende bulunabildiği gibi sınıflandırmalarını tam olarak gerçekleştirmek mümkün değildir. Yukarıda yer alan ana başlık mermer çeşitleri, kendi içerisinde birçok farklı dala ve sınıflandırmaya aittir. Ayrıca, yukarıda yer alan mermer türlerinden önemli bir kısmı ülkemizde de bulunmaktadır.
Lüks tasarım anlayışı ve gösterişli ev dekorasyonlarının en özel öznesi kesinlikle mermerden yapılan bitirici dokunuşlardır. İç mekan dekorasyonunda mutfakla birlikte mermerin en çok kullanıldığı alan banyolardır. 2022 Yılı dekorasyon trendleri arasında hala güncelliğini koruyan desenli mermerler ve daha fazlası 2022 banyo dekorasyon tavsiyeleribaşlığımızda.
Mermerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Bilinen tüm taş çeşitlerine kıyasla en çok tercih edilen taşların başında mermerler gelmektedir. Estetikten, sahip olduğu optik özelliklere varıncaya kadar, maliyeti ve diğer bütün etmenlere bağlı olarak birçok sektörde kullanılmaktadır.
Mermerlerin özellikleri ve kullanım alanları aşağıda yer almaktadır;
- Tasarım Sektörü ( Mimari, Heykel, Hobi, Süsleme vb.) – Estetik ve güzel, işlenebilir bir taştır.
- Tarım Endüstrisi – Mermerler kimyasal özelliklerinden ötürü, sağlıga ve doğaya faydalı mineraller bulundurmaktadır.
- Boya ve Kozmetik Sektörü – Mermerler, oluşum sebepli olarak çeşitli optik özelliklere sahiptir.
Yukarıda yer alan bilgiler doğrultusunda, mermerlerin özellikleri, mermerlerin çeşitleri gibi konularda bilgiler edindik. Sizlerde, içerik yazarı olarak ekibimize katılmak ve isminizi internet ortamında bulundurmak istiyorsanız. Bizlere, yazarlık sayfamızdan ulaşabilirsiniz.