Müzikal bir terim olarak hayatımıza girmiş olan akustik terimi, kapalı bir alanda sesin iyi şekilde iletilmesi, istenilen düzeyde yalıtılması noktasında elde edilen performansa verilen isimdir. Ülkemizde, değişen yönetmelik gereği her binanın sahip olması gereken bina akustik yalıtım belgesi, mimari akustik kavramını inşaat sektöründe de öne çıkartmıştır.
Mimari Akustik Nedir?
Mimari Akustik, inşa ettiğimiz yapılar içerisindeki ses iletimi, seslerin kontrolü ve ses yalıtımı gibi konularda maksimum akustik performansı elde etme amacıyla yapılan mimari tasarım çalışmalarıdır. Akustik Mimari, inşa edilecek yapının ses iletimi, ses yalıtımı gibi konularda maksimum performans değerlerine sahip olması amacıyla yapılan mimari tasarım sürecidir.
Akustik tasarım çalışmaları, sesin iyi iletilmesi gereken alanlarda gerekli akustiği sağlamak, sesin iletilmemesi istenen alanlarda ise daha fazla yalıtım uygulaması yaparak sesin iletilmemesi üzerine yapılan tasarım ve uygulamalardır. Akustik, sesin iletimi, oluşumu ve kontrolü ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Fizik anabilim dalı kapsamında çalışılan bu tasarım çalışmaları akustik mimari tasarım çalışmaları arasında yerini almıştır.
Akustik Tasarım Ne Demek?
Akustik tasarımın amacı, kapalı alanlar içerisinde seslerin iyi iletilebilir olması, istenilen alanlarda sesin dışarı çıkmaması üzerine geliştirmeler yapmaktır.
Akustik tasarım ile ilgilenen mimarlar, sadece müzik stüdyoları değil, müzeler, hastaneler, kütüphaneler ve lüks konut gibi alanlarda akustik çalışmaları yapmaktadırlar. İhtiyaca göre, belirli akustik tasarım programları ile hesaplanan duvar kalınlıkları, yalıtım malzemelerine göre inşa edilen kapalı alanlar, akustik performansı açısından oldukça iyi değerlere sahip olacaktır.
İnşa ettiğimiz alanları, birçok amaç ile kullandığımız kapalı alanlarda iyi bir ses yalıtımı olmasını isteriz. Akustik Tasarım kavramı bu bağlamda, müzik stüdyoları, hastaneler ve önemli devlet birimleri gibi alanlarda gerçekleştirdiği akustik çalışmaları ile optimum şekilde ses kontrolünü hedeflemektedir.
Örneğin, gizliliğin yüksek olduğu bir alanda seslerin dışarı iletilmemesi, bir müzik stüdyosunda sesin dışarı iletilmemesi gibi sorunların çözümleri akustik mimari çalışmalarından geçmektedir.
Mimari Akustik Nasıl Yapılır?
Bina akustiği çalışmaları, kullanılan yapı malzemeleri, geometri formülleri gibi temeller baz alınarak yapılmaktadır. Kullanılan akustik tasarım programları yardımıyla hesap edilen duvar kalınlıkları, duvar malzemeleri ve yalıtım malzemeleri hesaplanarak, uygulama projesine dahil edilmektedir.
Tasarımcı mimarlar, yapmış oldukları çalışmalar doğrultusunda kapalı bir alanda optimum akustik değerlerini elde etmek için, kapalı alanın dikdörtgen şeklinde inşa edilmesini önermektedirler. Bu değerler, 2,4 metre yükseklik, 5.6 metre uzunluk, 3.9 metre genişliktir.
Akustik tasarımın altın oranı ise 2,44 metre yükseklik, 5.681472 metre uzunluk ve 3.901 metre genişliktir.
Akustik Mimari Ne İşe Yarar?
Akustik terimi akla ilk olarak müzikal performans gösterilen alanlarda yapılan ses iyileştirme çalışmalarını getirmektedir. Günümüze gelindiğinde Türkiye’de değişmiş olan yapı denetim mevzuatları doğrultusunda inşa edilen dairelerin, optimal değerlerde akustik performans raporuna sahip olması gerekmektedir.
İnsan sağlığı açısından, sesin iyi iletilmiyor olması yada fazlasıyla yüksek ses oldukça zararlıdır. Örneğin, alt katı stüdyo olan bir dairede stüdyonun mimari akustiği iyi olarak yapılmadıysa, üst katta oluşan kişilerde, tansiyon, stres gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte, kütüphane gibi insanların yoğun odaklanması gereken alanların iyi bir akustik tasarıma sahip olmaması, kişilerin motivasyonu açısından oldukça zararlı olacaktır.
Strucare ekibi olarak, inşaat yapım işiyle ilgilenen müteahhitlere, bu konuyu ek bir masraf olarak görmek yerine, mimari tasarım sürecine dahil ederek ortaya çıkan mimari akustik projesi kapsamında gerekli ses yalıtımlarını gerçekleştirmelerini önermekteyiz.