Obsidyen taşı, volkanik patlamalar sonucunda lavların kristalleşme öncesi soğuması ile oluşmuş cam benzeri kayaç türüdür. Tarihin derinliklerinde, kesici delici, ayna gibi özellikleri ile kullanılmıştır. Yapı malzemelerini incelediğimiz içeriğimizde bu tarihi, kayaç türü ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz.
Obsidyen Taşı Nedir?
Volkan camı olarak da bilinen Obsidyen taşı, milattan önce 15.000 yıllarında yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunmuş “mineraloid” olarak bilinen bir kayaç türüdür.
Volkan camı, kayaç türü olarak amorf ve magmatik bir kaya çeşididir. Yapısı, konkoidal kırılmalar sonucunda kırılmış pürüzsüz ve oldukça düzgündür. Bu nedenle “volkanik cam” olarak da bilinmektedir. Obsidyen taşlarının keşfi m.ö 15.000 yıllarında doğunun tarihi neolitik şehirlerinde yapılmış arkeolojik çalışmalara dayanmaktadır.
Obsidyen taşı, felsik türdeki lavın yanardağlar üzerinden dünyaya doğru ekstrüde edilişi sırasında oluşmuş magmatik kayaçlardır. Taşın oluşumu sırasında lav o denli hızla soğur ki taş bu esnada kristalleşme şansı bulamaz. Dolayısıyla, atomik düzenlemeler olmadığı için amorf bir cam taşı haline gelir.
Obsidyen taşı değerli mi, 1 kilosu ne kadar, kaç TL gibi sorulara cevap olarak, diğer bütün taşlarda olduğu gibi üzerinde ki işçiliğe, el emeğine ve tarzına bağlı olarak fiyatları ortalama olarak 2 dolar ile 100 dolar aralığında değişmektedir. Günümüzde çoğu internet sitesi üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.
Ne İşe Yarar?
Obsidyen Taşı, tarih boyunca kesici aletler, yansıtıcı işlevler gibi amaçlar ile kullanılmıştır. Günümüzde inşaat sektöründe daha çok dekoratif amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bunlarla birlikte, obsidyen taşları ne işe yarar;
- Dekoratif uygulamalar
- Obsidyen taşı kolye, bileklik
- Dekoratif ürün yapımı
- Natürel sağlık ürünleri yapımı
- Bıçak yapımı
- Kaplama malzemeleri
- Aksesuar yapımı vb.
Amaçlar ile birçok alanda kendilerine kullanım alanı bulmaktadırlar. Bununla birlikte, bu kayaç türünün psikoloji, sağlık gibi konularda insanoğlu için yararlı olduğunu konuşulmaktadır. Obsidyen Taşı Kolye çoğu durumda kurtarıcı bir özel gün hediyesi olabilmektedir.
Ana kaya türleri, magmatik taşlar, metamorfik kayaçlar ve tortullardan oluşmaktadırlar. Obisdyen kayalar ise magmatik kaya sınıfındadırlar. Siyah renk, doğada obsidyen taşlarına hakim olan renktir. Bununla birlikte, mavi obsidyen, kahverengi volkanik cam, yeşil obsidyen, benekli obsidyen taşları gibi kaya renkleri de bulunmaktadır. En yaygın olarak bulunan türü ise, maun obsidyen’dir. Siyah ile kahverengi renklerini içermektedir.
Nerede Bulunur?
Türkiye’de Obsidyen Taşı Yatakları, Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Özellikle, zengin obsidyen yatakları Van Gölü batısında bulunan kuvaterner volkanik alanlarda bulunmaktadır.
Türkiye coğrafyasının volkanik camlar ile tanışmayı yaklaşık olarak m.ö 5000’li yıllara dayanmaktadır. Öyle ki, mostralardan temin edilmiş taşlar ile bıçaklar yapılmıştır. Buna bağlı olarak, bu önemli kayaç türü hayvancılığın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. O tarihlerde dünyada, özellikle de Doğu Akdeniz bölgesinde yoğun olarak kullanılan taş, hammadde olarak kullanılarak, dekoratif ürünler, ayna gibi yansıtıcı cisimler gibi birçok imalata sebebiyet vermiştir.