İnşaat Mühendisliği, üstyapı ve altyapı projelerinin tasarlamasını, uygulamasını ve inşasını profesyonel anlamda yapan meslek grubudur. İnşaat Mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniştir. Su kaynakları temininden, kıyı ve liman yapılarına, ulaşım ağlarından maden sektörüne varıncaya kadar bir çok sektörde inşaat mühendisleri görev almaktadır.
İnşaat Mühendisliği Nedir?
İnşaat mühendisliği geleneksel olarak bir dizi alt disipline bölünmüştür. Askeri mühendislikten sonra ikinci en eski mühendislik disiplini olarak kabul edilir ve askeri olmayan mühendisliği askeri mühendislikten ayırmak için tanımlanmıştır. Ülkemizde inşaat mühendisliği kendi içerisinde teknik ofis mühendisi ve şantiye şefliği olarak ikiye ayrılmıştır. Bununla birlikte inşaat mühendislerinin uzmanlaşabileceği başlıca alanlar ise şöyledir;
- Yapı Mühendisliği,
- Geoteknik Mühendisliği,
- Ulaştırma Mühendisliği,
- Su Kaynakları Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği Tarihi
Bilinen ilk inşaat mühendisleri, gelişen toplumun etkisiyle birlikte gelişime uğramış, bulunduğu çağın gereksinimlerine göre şekillenmiş bir mühendislik bilimidir. Duvarlar, yollar, köprüler, barajlar ve setler inşa ettiler; kuyular, sulama hendekleri ve hendekler kazdılar.
Topluluklar, kasaba ve şehirlerde daha büyük insan grupları ile birlikte yaşamaya başladıkça, artan bu nüfusun doğal olarak ihtiyaçları da artmış oldu. Bu topluluklar güvenilir temiz su kaynaklarına, atıkları atma araçlarına, geçinmek için ticarete, ticaret için bir cadde ve yol ağına ihtiyaç duymuşlardır. Ek olarak, keşke olmasaydı diyebileceğimiz, düşmanlıklar sonucu, ticari ilişkiler sonucu ortaya çıkan düşmanlıklara karşı savunma mekanizmaları inşa etmek durumunda kalmışlardır.
Tarihe Adını Yazdırmış İnşaat Mühendisi Eserleri
Bilinen eski ve önemli Yapı Mühendisliği projeleri arasında, Roma İmparatorluğu’nun yolları, Çin Seddi, Mesa Verde’deki uçurum konutları, Copan, Palenque ve Tikal’deki Maya harabeleri yer almaktadır.
Golden Gate Köprüsü | Tarihi İnşası ve Tüm Detayları, başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
Tarihteki birçok uygarlık, yöneticilerine ve tanrılarına anıtlar inşa etmişlerdir. Bunlardan bazılar, endüstri öncesi toplumlar tarafından inşa edilmiş olduğu tahmin edilen, tam olarak zamanı ve nasıl inşa edildiği halen gizemini koruyan Giza ve Stonehenge Piramitleri, ek olarak basit höyükler, bilinen ilk önemli inşaat mühendisi eserleri olarak kayda geçmiştir. Maalesef ki, bu harikaları tasarlayan mühendislerin isimleri, inşa teknikleri, yöntemleri antik çağda birçok gizem ile birlikte kaybolmuştur.
İnşaat Mühendisliği Çalışma Alanları Nelerdir?
Yapı Mühendisleri, yollar, köprüler, kanallar, barajlar, havaalanları, kanalizasyon sistemleri, boru hatları, demiryolları, binaların yapısal bileşenleri gibi kamu işleri de dahil olmak üzere fiziksel ve doğal olarak inşa edilmiş ortamın tasarımı, yapımı ve bakımı ile ilgilenen profesyonel bir mühendislik disiplinidir.
İnşaat Mühendisi Maaşları Ne Kadardır?
Yeni mezun inşaat mühendisleri ülkemiz şartlarında asgari ücret ile işe başlamaktadır. Yapı Mühendisleri tecrübelerine çalıştıkları bölge ve mesleki yetkinliklerine göre ortalama olarak 8500 TL TL ile 12.000 TL aralığında maaş almaktadırlar. Kendi içerisinde genellikle teknik ofis mühendisi ve şantiye şefi olarak ayrılan mühendisler ortalama olarak benzer maaş almaktadırlar.
Strucare ekibi olarak, sizlerle yapı mühendisliği ile alakalı çok sevdiğimiz bir sözü paylaşmak istiyoruz.
“İnşa etmenin etkililiği devamlılığa bağlıdır; devamlılık kendini, kendi yapıtlarının kölesine veya makinesine dönüştürmek değildir. Aksine ihtiyaç duyulan sürekli bir bilinçtir.”
Delia Steinberg Guzman