İnşaat ve mimari sektörü insanoğlunun yaşamını iyileştirmeyi amaçlayan bir meslek grubudur. Mimarlık nedir sorusuna verilecek ilk cevap bu doğrultuda olacaktır. Birinci önceliği insanlar için, zamansız, özgür ve keyif alabilecekleri yaşam ve çalışma alanları yaratmak olan bu meslek grubunu birlikte inceleyelim.
Mimarlık Nedir?
Mimarlık inşaat sektörünün gerektirdiği yetkinliklerden farklı olarak planlama, tasarlama ve inşa etme süreçlerini yürüten meslek grubudur. Mesleği icra eden kişiler ingilizce olarak Architect ünvanı kazanmaktadır. Ek olarak mimarlığın ingilizcesi ise Architecture‘dir.
Mimari Tasarım çalışmalarını incelediğimizde ana odaklarının, insan bilimi, sanat, korumak, güzelleştirmek ve kolaylaştırmak gibi başlıklar olduğunu görmekteyiz. Sanatçılar soyut şeyler üzerine çalışırken, Mimarlık mezunları mühendislik, işlev, fonksiyon, ekonomi gibi detayları da göze alarak tasarım yapmaktadırlar.
Mimarlık nedir sorusuna verilebilecek birçok cevap bulunmaktadır. Deneyimli mimarlara sorulduğunda özellikle de ülkemiz şartlarında müteahhitlerin söylediğini yapmak olarak yorumlanacaktır. Global manada üzerinde fazlaca misyon bulunan meslek grubu aynı oranda yaratıcı ve çözüm odaklı olmalıdır.
Tarihi
Mimarlık tarihi denildiğinde Yunan klasiklerinden, Roma mimarisinde bulunan harika inşaat tekniklerine, Rönesansın günümüze kattığı tasarım dokunuşlarına kadar oldukça uzun bir yol akla gelmektedir.
Tarihte bilinen ilk mimar, Imtotep ismidir. Mısırdaki firavun dönemlerine uzanan mimarlık hikayesi bulunan kaynaklar doğrultusunda Milattan Önce 2611-2030 seneleri arasında inşa etmiş olduğu Djojer Piramididir. Yapının teknik özellikleri incelendiğinde, kolonların bugün ki amacı ve görüntüsü ile kullanımı ve inşa edilen yapının taş ile yapılması gibi detaylar öne çıkmaktadır.
Dünya tarihini incelediğimizde yapılaşma uğruna çıkan savaşları, yerleşik yaşama dönüşten sonra yapılar için çıkan savaşları açılıp kapanan devir ve dönemleri görmekteyiz. Mimarlığın kelime anlamında olduğu gibi tarihin gelişiminde ve bugün ki halinde hatta geleceğinde söz sahibi olan bir meslek grubudur.
Mimarlık Tarihi ile alakalı dönemleri incelediğimiz kategorimize göz atmayı unutmayınız.
Ne İş Yapar?
Mimari, insanların yaşam alanlarını oluşturmak için kullandıkları yapı ve mekan tasarımının bir disiplini olarak tanımlanabilir. Bu terim, insanların yaşadıkları yerlerin tasarımını ve yapısını inceleyen bir alandır ve mimarlar tarafından uygulanır.
Mimari, insanların yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan bir disiplindir ve insanların yaşam alanlarını daha iyi hale getirmek için çeşitli öğeleri bir araya getirir.
Mimarlar ne yapar sorusunun cevabı, inşa yapım sürecinde aktif olarak görev alan kişiler olmaları olacaktır. İnşaat projeleri, tadilat projeleri ve yapım işi iyileştirmelerinde planlama, tasarım ve inşası süreçlerinde çalışmaktadırlar. İnşaat tasarım ve yapım süreçleri kendi içlerinde birçok detay barındırmaktadır.
Dolayısıyla, mimarlık eğitimi oldukça zor ve önemli bir süreçtir. Ek olarak, iyi bir mimar olmak için okunması gereken bolca kitap, sahip olunması gereken bolca kişisel özellik bulunmaktadır.
Başarılı Mimarların Özellikleri ise şöyledir;
- İyi bir genel kültüre sahip olmak
- İngilizce ve farklı yabancı dillere sahip olmak
- Tasarım kabiliyeti ve bilgisi
- İnşaat yapım, statik bilgisi
- Ayrıntılara önem vermek
- Düşünme ve hayal etme becerileri
- İletişim konusunda iyi olmak
- Analitik düşünme yeteneği
- Problem çözücü olmak
- Gerektiğinde insiyatif alabilmek
Mimarlık bölümü mezunları, inşa edilecek yapıları planlar, tasarlar ve inşaat süreçlerinde de aktif olarak şantiyelerde rol alırlar. Mimari çalışma alanı gereği olarak, yapı ve tasarımı sanat, bilim, mühendislik doğrultusunda uygulamak zorundadır.
Mimarlık Eğitimi Nedir?
Ülkemizde Mimarlık Eğitimi toplamda 4 yıldan oluşmak üzere 8 adet eğitim döneminden oluşmaktadır. Mimarlık bölümü mezunu olmaya hak kazanan kişiler dilerlerse yüksek lisans eğitimi alarak yüksek mimar statüsü kazanabilmektedirler. Ek olarak yabancı dilde mimarlık okumak isteyen kişiler ülkemizde bulunan birçok eğitim kurumunda İngilizce Mimarlık Bölümü eğitimi alabilmektedirler.
Mimarlık taban puanları listesini incelediğimizde ülkemizde tercih edilen başlıca üniversiteler bulunmaktadır. İyi bir üniversitede okumak ileride çalışmaya hayatınızda potansiyel iş imkanları yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Mimarlık Sıralama Listesi (En yüksek sıralamaya sahip 10 üniversite baz alınmıştır.)
- Bilkent Üniversitesi İngilizce Mimarlık- 10.569
- İtü İngilizce Mimarlık Eğitimi- 23.246
- Odtü İngilizce Mimari- 29.445
- İtü Mimarlık Bölümü- 35.977
- Tobb Üniversitesi- 36.802
- YTÜ İngilizce Mimarlık Bölümü- 44.988
- Özyeğin İngilizce Mimari- 46.374
- TED Üniversitesi İngilize Mimarlık Bölümü- 50.734
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Mimar Bölümü- 51.612
- Bilgi Üniversitesi İngilizce Mimarlık- 51.920
2021 yılı mimarlık taban puanları incelendiğinde başarılı öğrencilerin çoğunlukla ingilizce mimarlık bölümlerini tercih ettiği görülmektedir. Paylaşılan bilgiler bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. En doğru bilgi için YÖK’ün sitesini ziyaret edip okumak istediğiniz mimarlık fakültesinin istediğiniz yıldaki başarı ve puan sıralamalarına ulaşabilirsiniz.
Mimarlık mesleği dışarıdan oldukça zor ve meşakkatli görünen bir meslektir. Tam olarak göründüğü gibi zor ve birçok kişisel ve teknik yetkinlik gerektiren bir meslek grubudur. Uzun ve esnek çalışma saatleri, ağır bir iş yükü, odaklanılması gereken birçok teknik ayrıntı gibi birçok iş yükü barındırmaktadır.
Dersleri
Mimarlık eğitimi boyunca insan bilimi, teknoloji, tarih, matematik, tasarım, yapı bilgisi gibi ana başlıklar altında birçok ders alınmaktadır.
Mimarlık Dersleri ise şöyledir;
- Matematik
- Fizik
- Mimari Tasarıma Giriş
- Yapı Bilgisi
- Statik ve Mukavemet
- Yapı Malzemeleri
- Yapı Elemanları
- Şantiyede İş Sağlığı ve Güvenliği
- Mimari Tasarım
- Mimari Restorasyon Uygulamaları
Bugün çevremizde gördüğümüz yapılar insanoğlunun hayatını şekillendiren temellerden birisidir. Biz bu inşa ettiğimiz yapılar içerisinde, çalışır, yaşar, öğrenir ve ibadet ederiz. Dolayısıyla hayat kalitemizi etkileyen önemli bir iştir. Mimarların yetkinliği ve çizdikleri mimari projeler doğrultusunda daha iyi bir yaşam imkanı bulmaktayız.
Mimarlık Maaşları
Mimarlar ne kadar kazanır sorusu günümüz ekonomisinde sıklıkla sorulan bir sorudur. Yeni mezun mimar maaşları ortalama olarak asgari ücret (8500 TL ile 12.500 TL aralığında değişmektedir.
Tabi ki bu bir kıstas değil ilgili kişinin eğitimi boyunca yaptığı çalışmalar hazırlamış olduğu Mimari Portfolyo doğrultusunda şekillenmektedir. Mimari Portfolyo Nasıl Hazırlanır başlıklı çalışmamıza göz atmayı unutmayınız. Diğer bütün meslek gruplarında olduğu gibi mimari tasarımcı maaşları da kişinin yetkinliği, teknik donanımı, mimarlık programları kullanma becerileri, iletişim ve sahip olduğu çevre doğrultusunda değişmektedir.
Mimari eğitimi almak isteyen kişilere strucare ekibi olarak naçizane önerimiz kendilerini geliştirmeyi mutlak olarak ön plana koymalarıdır. Yurtdışı Mimarlık İşleri gibi fırsatları değerlendirmek için eğitim hayatınız boyunca en azından ingilizce mimari terimleri öğrenmeniz yabancı dil öğrenmeyi mesleğinizle birlikte bir misyon haline getirmenizdir.
Strucare ekibi olarak sizler için mimari tasarımcıların dünyasına geniş bir bakış attık çalışmalarımızın devamı için bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayınız.
Mimarlık Rehberi tadında bir çalışma olmuş teşekkürler.