Şantiyede İş Sağlığı ve Güvenliği olmazsa olmaz, sürekli üzerine düşünülmesi gereken bir konudur. Yapı sektöründe çalışmak doğası gereği riskli bir iştir. Şantiyede İş Kazalarını sürekli görmekteyiz. Bu İş Kazaları çoğu zaman sorumsuzluktan meydana gelmektedir.
Şantiyelerde bolca, taşınacak ağır ekipmanlar, fazlasıyla yüksek gerilim riski barındıran elektrikli kablolar ve en önemlisi işçilerimizin el emekleri var. Şantiyede İş Sağlığı ve Güvenliği bugün, geldiği noktada onlarca yıl öncesine göre çok daha güvenli olsa da, inşaatta yaralanmaları önlemek için hala yapılması gereken pek çok iyileştirme var.
Şantiyede İş Sağlığı ve Güvenliği
Yapı sektöründe dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, Şantiyede İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına uyulmamayı yada yeteri kadar önem verilmemesi dolayısıyla, 2020 Yılında, Şantiyede İş Kazası geçirmiş 100.000 şantiye personeli başına vakalar ortalama yüzde 12 ölüm ile sonlanmıştır.
Bu üzücü bilginin ardından şöyle bir olumlu gelişme var. Bu oran son 25 yıldır giderek azalmaktadır. Bunun en büyük nedeni ise İnşaat Alanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarının iyileştirilerek uygulanmasıdır. Umarım ülkemizde iş yapan müteahhitler, işçiler ve mühendisler özetle şantiyelere kim giriyorsa, dünya genelinde ki bu gelişmeleri takip eder, sadece takip etmekle kalmaz, denetleyici mekanizmaların uygulayacağı yaptırımlar (mutlaka uygulaması gereken!) ile kural ne derse o şekilde uygulanır.
Şantiyelerde Alınması Gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri
Gelişen teknoloji etkisinde, her sektörde inovatif çalışmalar olduğu gibi, inşaat alanlarındaki, yapı sektörü genelindeki İş Kazalarını azaltmak üzere de bir çok çalışma ve geliştirme yapılmaktadır. Strucare olarak, sizler için şantiyelerinizde iş sağlığı ve güvenliği dolayısıyla yaşadığınız iş kazalarını azaltmak üzere dünya genelinden bazı tavsiyeler derledik.
- İSG ekipmanları yeni ve güncel olmalı,
- Şantiyelerde Drone kullanılması teşvik edilmeli,
- Güvenlik ile alakalı mobil uygulamalar,
- Şantiyede İSG kurallarında güncel kalmak,
- Şantiyede İSG personeli bulundurmak,
- İş Kazalarında ilk yardımın önemi
Doğru ve Güvenli İSG Ekipmanları Kullanılması
Şantiyelerde İş Kazalarını engellemek için öncelik olarak, işçilerin en güncel güvenlik ekipmanları, yeni ve önerilen iş kıyafetleri ile çalışmaları gerekir. Geçmişe baktığımızda İSG ekipmanları kask, reflektör yelek ve demir uçlu iş ayakkabılarından ibaretti fakat bugün gelinen noktada işler olumlu anlamda gelişti.
Artık bir çok İş Güvenliği Ekipmanları üreticisi daha sağlam iş kıyafeti, daha koruyucu ayakkabılar, daha nitelikli koruma sağlayan baretler, emniyet kemeri vb. güvenlik ekipmanları üretmektedir. Şantiyelerimizde bu İSG ekipmanlarının kullanımı, şantiyelerde yaralanmalı kazaların olabildiğince önüne geçecektir.
Şantiyelerde Drone Kullanılması
Şantiyelerde Drone Kullanılması, inşaat sektöründe yeni ve kesinlikle geliştirilmesi gereken bir teknolojidir. Drone kullanımı İş Kazalarının Önüne Geçebilir mi? Cevap, kesinlikle evet.
İnşaat Alanlarında drone kullanılması, harita işleri veri analizleri gibi fonksiyonların ötesinde şantiyede devam eden işlerin, imalatların ve tüm faaliyetlerin izlenerek takip edilmesini sağlamaktadır. Planlamanın yanısıra şantiyenin tamamıyla kontrol edilebilmesi özellikle sahada ki personelin İSG Kurallarına ne kadar uyduklarını denetlemede etkili bir yaptırım olacaktır.
Şantiye Şefinin Görevleri Nelerdir, başlıklı içeriğimizde şantiye şeflerinin dikkate alması gereken İSG kuralları üzerine yaptığımız incelemeye göz atmayı unutmayınız.
Devam eden projelerde drone kullanılması, özellikle pandemi etkilerini, şantiyelerde bir nebze azaltmak amacıyla da oldukça etkili bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. Yüz yüze, yerinde denetim, gerekliliğini kısmen ortadan kaldırdığı için yüklenicilere zamandan ve paradan tasarruf sağlayacaktır.
Şantiyelerinizde İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarına Uyduğunuza Emin Olun
İnşaat sektöründe İSG kuralları çoğu müteahhit tarafından, uygulanmayan önemsenmeyen kurallar olmaktadır. Bu konuda özellikle devlet yetkililerimiz denetim mekanizmalarını arttırarak bu can güvenliği kurallarının, birer prosedür, mış gibi yapılan faaliyetlerden öte olmasını sağlamalıdırlar.
Düzenlemeler özellikle ülkemizdeki inşaat sektörünün insan için değil, para için olduğunu düşünen güruh için acı verici olabilmektedir. En azından bunların yaptırımları arttırılarak bu güruhun, olası yüksek para cezalarından ciddi davalardan çekinmeleri sağlanabilir.
İnşaat Mühendisi Nasıl İsg Uzmanı Olur?, okumak için tıklayınız.
İlk Yardım Eğitiminin Önemi
Sadece şantiyeler ve yapı sektörü için değil, aslında hepimizin bir eğitim alarak İlk Yardım Eğitimi Sertifikası olması gerekiyor. Şantiyede İş Kazaları meydana geldiğinde, ihtiyaç ve yetkinliğiniz derecesinde ilk yardım için yapabilmek için hazır olmalıyız.
Ülkemizdeki yasalara göre, şantiyelerimizde inşaat işçilerinin asgari sağlık ihtiyaçları için ilk yardım dolabı, ilk yardım çantaları bulundurma zorunluluğu bulunuyor. Fakat ben bir inşaat mühendisi olarak gittiğim kaç şantiye de bunu gördüm, tartışılır.
Sonuç
Yapı sektörü iş yükü ve çeşitleri gereği asla risksiz bir sektör olmayacak. Ancak, yukarıda bahsettiğimiz yöntemler modern çağdaki diğer gelişmeler ile birlikte en azından yaralanmalı, ölümle sonuçlanan iş kazaları için birazda olsa çözüm olacaktır.
Çalışanlarımızı işçiden ziyade, sadece para verip iş yaptırdığımız kişiler olarak görmekten uzak olmalı can taşıdıklarını unutmamalıyız. Bunu idrak etmekte zorlananlar için ise devletimiz umarız en kısa zamanda daha etkili çözümler daha büyük yaptırımlar uygulayacaktır.