Şantiye, inşaat mühendisliği eğitimi boyunca alınan teorik eğitimlerin sahada uygulanarak gözlem yapma şansı veren inşaat alanıdır. İnşaat Mühendisliği Rehberi olmak amacıyla yaptığımız çalışmalara inşa işlerinin temel taşı olan şantiye nedir sorusu ile devam ediyoruz.
Şantiye Nedir?
Şantiye, inşaat yapım işlerinin yapıldığı arazi, alan genel ismiyle toprak parçasına verilen isimdir. Şantiye teriminin ingilizcesi ise: Construction Site, Worksite ve Building Site olarak isimlendirilmektedir.
Şantiye kavramı genel olarak bina yapım işlerinin gerçekleştirildiği yer olarak algılanmaktadır. Aslında, şantiye nedir sorusunun cevabı, yol inşaatı, alt yapı üst yapı çalışmaları, peyzaj işleri, bina yapım inşaatı, köprü inşaatı gibi bütün yapı ve tasarım işlerinin gerçekleştirildiği sahaya verilen isimdir. Şantiyelerin kurulması için genel olarak arsa sahibi, inşaat işinin yapımını isteyen kişi (müşteri), kuruluş, müteahhit, yükleniciler (ana yüklenici, alt yüklenici) gibi kavramların bir araya gelmesi gerekmektedir. Bu sıralama genel olarak, inşaatın yapılacağı arazi, inşaat yapımını ve şantiye kurulmasını isteyen bir kişi, işi yapacak kişi ve kuruluşların bir araya gelmesi ile oluşmaktadır.
Şantiye kurulumundan, sevk ve idaresine tamamlanıp yapı projesinin teslimine kadar birçok detayı ve bileşeni barındıran bir süreçtir. Strucare olarak şantiye şefliği yapmak isteyen kişilere öncelikle, teknik bilgi ve beceri, inşaat yapım işinin planlanması ve tamamlanmasından önce, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda dikkatli birer mühendis/mimar olmalarını tavsiye ediyoruz. Şantiye iskeleleri, delici kesici ekipmanları, ağır malzemelerin kullanılması yeterli denetime tabi olmayan inşaat iş kıyafetleri ve şantiye de bulunan kişilerin sorumsuz davranışları gibi etmenler sonucunda her yıl binlerce işçi yaralanıyor yada ölüyor. Dolayısıyla, iyi bir mühendis/mimar olmaktan, iyi bir müheahhit, iyi bir inşaat ustası olmaktan önce iyi bir insan olarak insana değer vermeliyiz.
Şantiye Çeşitleri Nelerdir?
Yapı ve tasarım sektöründe birçok ihtiyaca yönelik farklı imalat ve inşaat türü bununla birlikte inşa yöntemi ve uygulaması bulunmaktadır. Şantiye nedir denildiğinde akıllara yapılan binaların çalışma alanları gelse de her imalat türüne özel farklı şekillerde şantiyeler kurulmaktadır.
Şantiye Çeşitleri ise şöyledir;
- Konut şantiyeleri
- Ticari yapı şantiyeleri
- Enerji, güç üretim tesisi şantiyeleri
- Atık, geri dönüşüm tesisi şantiyeleri
- Yol, raylı sistemler, ulaşım şantiyeleri
- Petrol, gaz iletim hattı şantiyeleri
- Tünel, köprü yapım şantiyeleri
Birbirinden ayırıcı niteliklere sahip başlıca şantiye türleri bu şekildedir. Yukarıda bahsi geçen şantiye tiplerinde ihtiyaca yönelik olarak farklı inşaat malzemeleri, farklı iş makineleri, farklı güvenlik ekipmanları ve en önemlisi de farklı becerilere ve teknik özelliklere sahip inşaat işçileri ve mühendisler çalışmaktadırlar.
Şantiyede Bulunması Gerekenler
Şantiyelerde yapılan işlerin başında hafriyat çalışmaları, mimari tasarım çalışmaları, kaba inşaat, ince yapı işleri ve bu süreçler sonucunda inşa edilen yapının teslimi bulunmaktadır. Dolayısıyla, şantiyelerde, hem şantiyede iş sağlığı ve güvenliği hem de yapılacak imalatın gereksinimlerinden ötürü inşaat yapım alanlarında bulunması gereken birçok ekipman ve inşaat malzemesi bulunmaktadır.
Şantiyede Bulunması Gerekenler
- Toprak işleri için gerekli hafriyat makineleri (Kazıcı, delici, yükleyici, kamyon)
- HVAC, havalandırma sistemleri
- Jeneratörler
- Beton mikserleri, vibratörleri
- İnşaat işçilerinin konaklaması için gerekli prefabrik yapılar
- Kask, inşaat ayakkabısı, yelek gibi İSG ekipmanları
- İnşaat malzemeleri (donatı, beton, ahşap, tuğla vb.)
- Taşıyıcı vinçler
- Şantiye şefi ve şantiye mimarı gibi gerekli idari kadro
- İş sağlığı ve güvenliği personeli
şantiyede olması gereken ana unsurlar bu şekildedir. Bunlara ek olarak, bir köprü inşaatı gereksinimleri ile bina yapım işinin ihtiyaçları aynı olamayacağından ötürü liste değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte, inşaat yapım işinin ve şantiye yapısının büyüklüğüne göre gerek ihtiyaca göre gerekse de bakanlıkların açıklamış olduğu resmi inşaat yapım işi, şantiye yönergeleri ve şantiye şefliği yönetmelikleri doğrultusunda değişiklikler görülmektedir.
Şantiye Şefi Nedir?
Şantiye şefi, hazırlanmış olan mimari ve statik projeler doğrultusunda inşaat yapım işini uygulayan, uygulatan ve denetleyen kişiye verilen isimdir. Ülkemiz yönetmelikleri doğrultusunda, şantiye şefliği taahhütnamesi ile bu görevi yürütebilmektedir.
Şantiye şefliği yapan kişiler, inşaat projelerinin planlanmış zaman ve bütçe doğrultusunda tamamlanmasından sorumlu olan kişilerdir. Tek bir cümle ile özetlense de inşaat sektörünün en zor ve yorucu kısmını sırtlamaktadırlar. Şantiye yönetimi, ustaların idaresi, üst birimlere karşı bulunan sorumluluklar, inşaat malzemesi temini ve birçok konuda arada kalarak, yoğum tempo ile çalışmaktadırlar.
İnşaat mühendisliği mezunları, mimarlar ile birlikte son dönemde değişmiş olan şantiye kanunu içeriğine göre birçok meslek grubu da şantiye şefliği yapabilmektedir. Bu üzücü durum Ülkemiz genelinde ve strucare ekibi tarafından mesleğimizin hak ettiği değeri görmediğini inşaat ile ilgili mühendis ve mimarların göz edildiği düşüncesini yerleştirmektedir.
Şantiye Stajı
Şantiye Stajı, özellikle inşaat mühendisliği derslerinde teorik yapı statiği, yapı bilgisi, teknik resim, şantiye yönetimi dersi gibi derslerin pratikte nasıl uygulandığına dair gerçek ve somut uygulamalardır. Şantiye Şefliği Stajı yapacak öğrenciler, saha mühendisi, şantiye mühendisi olmak adına öğrenmesi gereken yetkinlikler ile birlikte insan yönetimi, inşaat ekonomisi, iş sağlığı ve güvenliği, inşaat planlaması gibi alanlarda bilgiler edinmektedirler.
Şantiye stajı uygulamaları, mimarlık fakülteleri ve inşaat mühendisliği fakültelerinde verilen eğitimler doğrultusunda belirlenmiş yarıyıl ve dönemlerde belirlenmiş iş günü sayısı ile yapılmaktadır. Öğrenciler staj eğitim sürecinde, staja devamlılık, staj defteri hazırlamak gibi yükümlülüklere sahiptirler. Bununla birlikte, stajyer maaşı, stajyer sigortası gibi haklara sahip olmaktadırlar.
İnşaat Mühendisliği bölümü mezunları bilindiği üzere çoğunlukla, teknik ofis mühendisi ve saha mühendisi (Şantiye Şefi) olarak görev yapmaktadırlar. Dolayısıyla, eğitim boyunca alınan bilgilerin uygulanışı hakkında bilgi sahibi olmak adına şantiye stajları oldukça önem gösterilerek yapılmalıdır.
Şantiye İş İlanları
İnşaat sektörü yıllar bazında dönemsel olarak durgun yada çok aktif olabilmektedir. İnşaat mühendisleri yurtiçinde çalışma imkanı buldukları gibi yabancı dillerini geliştirmeleri durumunda yurtdışında, Afrika, Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Doğu ülkeleri, Rusya gibi bölge ve ülkelerde rahatlıkla iş imkanı, şantiye iş ilanları bulabilmektedirler.
İnşaat mühendisi olarak yada inşaat ustası olarak iş aramaktan önce kendimize uygun ve yeterli bir cv hazırladıkmı bunu sorgulamak gerekir. İnsan kaynakları uzmanları yapılan araştırmalar doğrultusunda önlerine düşen bir iş başvurusuna ortalama olarak 3 saniye bakıp geçmektedirler. Dolayısıyla, hazırladığımız inşaat mühendisliği CV içeriği basit, net ve tüm yetkinliklerimizi anlatmalıdır. İş Bulmanıza Yardımcı Olacak Cv Hazırlama İpuçları, başlıklı yazımızı mutlaka gözden geçiriniz. Sonrasında ise gerekli kariyer sitelerinden profil oluşturarak, ilgili firmaların insan kaynaklarına mail yoluyla ileterek ve çevrenizdeki şantiye ve firmalara cv bırakarak inşaat iş ilanlarına başvurabilirsiniz.
- şantiye şefliği nedir,
- şantiye şefliği taahhütnamesi nedir,
- şantiye stajında dikkat edilmesi gerekenler,