Şantiyede Kullanılan İş Makineleri özellikle yapı sektörü için olmazsa olmaz, iş gücünü azaltması bakımından oldukça faydalıdırlar. İş makineleri şantiyelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Hafriyat ve ağır yükleri kaldırma ve taşıma ekipmanları tüm dünyada inşaat, madencilik ve tarım sektörleri için oldukça önemlidir.
Şantiyede Kullanılan İş Makineleri
- Ekskavatörler,
- Dozerler,
- Greyderler,
- Kule vinçler,
- Beton mikserleri,
- Beton pompaları,
- Backhose yükleyiciler vb.
Şantiyede Kullanılan İş Makineleri, oldukça pahalı makineler olmakla birlikte bu zorluktaki işlerin maksimum verimlilikte yapılması gerekliliği ile sürekli ve düzenli periyotlar halinde bakımları yapılmalıdır.
Şantiyede İş Sağlığı ve Güvenliği | 5 Yeni Fikir, başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
Ek olarak, gerek şantiyelerimizde ki güvenlik, sahada çalışan operatör vb. çalışanların can güvenliği ve eldeki ekipmanların maksimum fayda ile kullanılması amacıyla sürekli olarak bu iş makinelerinin bakımlarını sağlayacak kişilerin şantiyelerde bulundurulması oldukça önemlidir. Strucare ekibi olarak, uzman makine mühendislerine danışarak sizin için bu İş Makinesi Bakımı nasıl yapılmalı başlığı altında bir çalışma yaptık.
Şantiyede İş Makinesi Bakımı Nasıl Yapılır?
Şantiyede Kullanılan İş Makineleri bakımında dikkat edilmesi gereken 3 ana faktör bulunmaktadır. Bunlar kısaca şöyledir;
- İş Makinelerinin periyodik bakımlarının vaktinde yapılması,
- Şantiyede uygun yerde uygun makine kullanılması,
- Makine Parkurunun kitabına göre kullanılıp, fazla iş yükü bindirilmemesi,
- Tecbüreli ve belge sahibi iş makinesi operatörleri kullanılmalı
Şantiyelerde bulunan makine parkurlarında sıklıkla bakım çalışmaları yapılmaktadır. Bu durumu iş makineleri özelinde şöyle özetleyebiliriz, tıpkı bizlerin hastanelere giderek yaptırdığımız yıllık sağlık kontrolleri gibi, Şantiyede Kullandığımız İş Makineleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Ek ve önemli bir bilgi, yurtdışında yapılan araştırmalara göre şantiyelerde yaşanan kazaların yaklaşık %20’si İş Makinelerinin zamanında ve yeterli bakım yapılmaması nedeniyle gerçekleşmektedir. Bu kazaların yine yaklaşık olarak %15’i maalesef çalışanların vefatıyla sonuçlanmaktadır. İş Makinelerinin periyodik bakımlarını yapmak hem çalışanların sağlığı hemde makine parkurunuzun ömrünü uzatacaktır.
Şantiyede İş Sağlığı ve Güvenliği | 5 Yeni Fikir, başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
Şantiyede Kullanılan İş Makineleri, vaktinde ve yeterli şekilde yapılacak periyodik bakımları ile ileride bakımsızlık nedeniyse sebep olunacak daha büyük ve daha maliyetli olacak arızaların önüne geçilecektir.
Şantiyede Doğru Yerde Doğru İş Makinesi
Şantiyelerimizde sıklıkla gördüğümüz hatalardan birisi, özellikle yetkin olmayan ve gerekli belgeleri olmayan operatörlerin daha doğrusu işçilerin bu araçları kullanmasıdır. Buna ek olarak, makineyi bilmeyen tecrübesi eksik olan kişiler tarafından sıklıkla bu araçların malzeme cinsi, arazi etmenleri, iklim koşulları gibi faktörlerin göz önüne alınmadığını sıklıkla gözlemleriz.
Özellikle greyder ve kepçe gibi kırıcılar, yükleyicilerin sahip olduğu ataşmanların pullukların özel olarak o iş makinesinde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Eğer buna dikkat edilmezse, taşıyıcı ekipmanların taşıma kapasitesi aşılması gibi bir durum yaşanırsa başınıza neler gelebileceği unutulmamalıdır.
Tüm İş Makinesi parkuru şantiyelerimizde günlük olarak kullanıma başlanmadan önce kontrol edilmelidir. Contalar, rulmanlar, ataşmanlar, zincirler, ataşmanlar vb. ekipmanlar sızdırmazlık, taşıyıcılık yönünden test edilerek sahada çalıştırılmalıdır. Ayrıca, özellikle taşıyıcıların taşıma kapasitesi göz önüne alınmalıdır. Eğer, taşınacak malzeme iş makinesinin taşıma kapasitesini aşıyorsa kırıcılar yardımı ile yada bir şekilde parçalar halinde taşınması sağlanmalıdır.
iş makinelerini daha detaylı olarak incelediğiniz bir yazıda paylaşır mısınız?