Teknolojinin gelişimiyle birlikte inşaat endüstrisi de bir takım değişiklikler yaşamaktadır. Geleceğin teknolojisi olarak görülen yapay zeka ile birlikte, drone, robotlar, çeşitli sensörler, akıllı güvenlik ekipmanları gibi ürünler inşaat sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. Şantiyede Yapay Zeka kullanımı, farkında olmasak da giderek artmaktadır. İnşaatın en önemli faktörleri arasında yer alan insan günü karşısında avantajları nelerdir yada yerini alabilir mi birlikte inceleyelim.
Yapay Zeka Teknolojileri
Yapay zeka teknolojileri, makinelerin çeşitli işletim sistemleri kullanarak, sahip olduğu veriler doğrultusunda bilgileri işleyip bunlara göre işlemler yapmasını sağlamaktadır. Süreci incelediğimizde, ortada bir problem olması, problemin çözümü için işlenebilir çeşitli veriler olması gibi şartlar gerçekleşmelidir.
Yapay zeka, insanın sahip olduğu aklı doğrultusunda yürüttüğü süreçlerin makineler tarafından eldeki veriler ile işlenmesini vaat etmektedir. Kullanım alanları arasında, insansız hava araçları en bilindik olanlarıdır. Bununla birlikte robotik teknolojilerinin ana odağı olan Artificial Intelligence (AI), verileri hızlı şekilde işler, çeşitli algoritmalar ile düzenler ve sonuçlar elde etmemizi sağlar.
Şantiyede Yapay Zeka kullanımının yaygınlaşmasını, yakın gelecekte olmasa da orta-uzun vadede inşaat endüstrisinin temel problemlerinden birisi olan iş gücü ve iş güvenliği noktasında kullanılmasıyla olacağı beklenmektedir.
Yapay zeka ile birlikte, şantiye alanlarında yer alan işçilerin, makinelerin, yapı malzemelerinin sürekli olarak takibi, çeşitli robotlar ile yapılacak imalatlar, imalatların verimliliği ve iş güvenliği ana odak noktaları olmuştur.
İnşaat Endüstrisinde Makine Öğrenmesi
Makine öğrenmesi teknolojisi, yapay zekanın alt dalları arasında yer almaktadır. Makinelerin, eldeki verileri otomatik olarak öğrenerek, zaman içerisinde verileri daha iyi işler hale getirecek ve bunlar doğrultusunda daha iyi sonuçlar elde edilmesine zemin hazırlayan bir teknolojidir.
İnşaat sektöründe, makine öğrenimi gibi bir teknolojinin kullanılmasıyla iş güvenliği, imalatların verimli ve projeleri uygun olarak yapılmasına fayda sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesi beklenmektedir.
Mimari Tasarım ve uygulama sürecine gelindiğinde ise eldeki veriler doğrultusunda belki de tek tık ile optimal mimari proje, optimal statik projeyi elde etmek mümkün olacaktır. Bununla birlikte, inşaat planlaması, zaman yönetimi, bütçe yönetimi gibi konularda da büyük yenilikler elde etme potansiyeli olduğu düşünülmektedir.
Şantiyede Yapay Zeka
İnşaat endüstrisinde asıl olan, inşa edilen projelerinin uygun bütçeyle, zamanında, sorunsuz şekilde tamamlanarak teslim edilmesidir. Müteahhit ve yükleniciler bu bağlamda çeşitli teknolojilerden yararlanarak çözümler aramaktadırlar.
Yazılımlar aracılığıyla, mimari tasarım sürecinin hızlanacağı, statik hesaplar daha doğru şekilde yapılabileceği, inşa sürecinde insan faktörünün oluşturduğu risklerin nispeten azaltılabileceği ön görülmektedir. İnşaat endüstrisinin başlıca problemleri arasında, bütçe yönetimi, inşaat yönetimi, zaman yönetimi, insan yönetimi gibi kavramlar yer almaktadır. Yapay zekanın inşaat sektörüne entegre oluşu ile birlikte bu süreçlerde iyileştirmeler yapılabileceği ihtimali inşaat sektörünün geleceği için pozitif bir veri olmaktadır.
Makine öğrenimi gibi interaktif teknolojiler ile ihtiyaç duyulan verilere hızlıca ulaşılabilir, girilen veriler doğrultusunda yazılımlar ile birçok formülasyon uygulanabilmektedir. Dolayısıyla, özellikle mimari tasarım süreçlerine ve statik proje uygulamalarında büyük kolaylık sağlayacağı ön görülmektedir.
İnsan gücünün yerini direkt olarak robotların alması yakın gelecekte çok mümkün olmayan bir düşüncedir. Bunun yerine yenilikçi teknolojiler ile, sıva robotları, zemin düzeltme robotları gibi fikirler çeşitli dünya ülkelerinde aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır.
İnşaat Endüstrisinde Gelecek Yapay Zeka Mı?
Teknoloji trendlerini takip etme açısından inşaat sektörü, makine endüstrisi, elektrik endüstrisi gibi alanlara kıyasla daha geriden gelmektedir. Başlıca nedenleri arasında inşaat sektörünün iş gücünün büyük kısmını insan gücünün oluşturuyor olmasıdır.
Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi teknolojiler özellikle otomotiv tarzı seri üretim yapılan, makinelerin yer aldığı üretim süreçlerinde yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dünya genelinde bazı öncü ülkeler, inşaat sektörü içinde yoğun geliştirmeler için çalışmaktadırlar.
Teknolojinin inşaat sektörüne girişiyle, yapıların inşa sürecini hızlandıracağı, daha güvenli hale getireceği, inşaat yapma maliyetlerini düşüreceği düşünülmektedir. Dolayısıyla, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu çalışmaların biran önce başlaması gerekmektedir.
Yapay zekanın şantiyelere entegre edilmesiyle iş gücünden neredeyse %30’a varan bir tasarruf beklenmektedir. Projelerin tamamlanma sürecinde ise ortalama olarak %15’lik bir zaman kazancı hedeflenmektedir. Özellikle, devasa inşaat projelerinde yoğun geliştirmeler üzerine çalışıldığı bilinmektedir. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre rekabetin bu denli olduğu inşaat sektöründe, 2030 yılına kadar yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yapay zeka yatırımı yapılacağı düşünülmektedir.