Yapı malzemesi fiyatlarında yaşanan artışlar, müteahhitleri yeni projeler öncesinde düşündürürken hali hazırda devam eden projelerin tamamlanmasında da problem yaratıyor. Global ölçekte yaşanan bu hammadde krizi inşaatı etkiliyor.
İnşaat Malzemesi Fiyatlarında Artış
2019 Yılı itibariyle artmaya başlayan inşaat maliyetleri, 2022 yılında savaşın da etkisiyle kaldığı yerden artmaya devam etmektedir. Yapı malzemesi firmaları, müteahhitlere verdikleri fiyat tekliflerinde yalnızca 24 saat geçerlidir ibaresi kullanmaya başladılar.
Yapı malzemesi fiyatlarında yaşanan artış inşaatı etkiliyor. Dolayısıyla, yeni inşaat projeleri, devam eden projelerin satış tutarları günden güne artmaya devam etmektedir. Savaşın en derinden etkilediği alan, enerji maliyetlerinde yaşanan fiyat artışları olmuştur.
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, birçok hammaddenin kaynağı olan ülkelerle ticari ilişkiler noktasında ciddi problemler yaratmaktadır. İnşaat sektörünü derinden etkileyen bu durumu daha detaylı şekilde incelemek için içeriğimizi görüntüleyebilirsiniz.
Diğer birçok inşaat malzemesinde olduğu gibi özellikle, çelik gibi yapı sektörünün kalbi niteliğinde bulunan bir inşaat malzemesinin, fabrikalarda doğal gaz enerjisiyle üretildiği düşünülürse krizin ölçeği belirlenemeyecek sonuçları olması potansiyel olarak görülmektedir.
Maliyet Artışları İnşaatı Etkiliyor
İnşaat malzemesi tedarikçilerinin hazırlamış olduğu raporda, artan doğal gaz, yakıt ve diğer enerji maliyetlerinin, inşaatı küresel bir krize sokabilecek çapta etkileyebileceğini bizlere göstermektedir.
Avrupa genelinde yaşanan göç sorunu ve Rusya kaynaklı yaşanan enerji maliyeti artışı, İspanya’da faal durumda olan bazı çimento fabrikalarının kapanmasına sebep olmuştur. Artan ahşap maliyetleri, osb, lamine, mdf gibi en çok kullanılan ahşap malzemeleri karaborsaya düşecek şekle getirmiştir.
Teknoloji çağında, hayatımızla birlikte popüler mesleklerin değişimine de şahitlik ettik. Günümüzün trend meslekleri nelerdir, hangi meslekler daha iyi maaş alıyor, incelediğimiz içeriğimizi görüntülemek için tıklayınız.
Yaklaşık 2 yıldır büyük inşaat projelerine ara verilmiş olan sektör, baharın gelişi ve salgın hastalığın etkilerinin kabul edilebilir seviyede azalmasıyla yeniden faaliyete başlamıştır. İnşaatın bir gereklilik olması ve uzun süredir ihtiyaç duyulan projelerin, temellerinin atılmasıyla birlikte fazla hissedilmeyen durgunluk, bu malzeme artışlarıyla etkisini önümüzdeki yıllarda derinden göstermesi muhtemeldir.
Yapı Endüstrisinin Geleceği
Salgın hastalık sonrasında, bungalov, tiny house ve çeşitli taş ev modellerinin yaygınlaştığı özetle, bireysel yapı projelerinin hızlanışı 2022 yılında yaşanan fiyat artışlarıyla büyük ölçüde azalmıştır.
2022 Yılında, özellikle bahar ayında raporlarda yer alan inşaat faaliyet artışlarının sebebi uzun süredir beklemekte olan mega inşaat projeleridir. Maliyet hesapları her gün değişen müteahhit firmaların beklentisi, iki ülke arasında yaşanan savaşın acilen bitmesi ve dünya genelinde küresel ekonomik kalkınma planlarının devreye alınması yönündedir.