Tasarımın ana öğeleri, iç mekan tasarımcısı, mimar, grafik tasarımcısı ve birçok alanda tasarım işleri yapan kişilerin başarılı bir tasarım ortaya koymaları için baz aldıkları temel yapı taşlarıdır.
İçeriğimiz devamında, tasarımın sırları, tasarım yapılırken dikkat edilmesi gereken bilgiler hakkında bilgiler alabilirsiniz.
Görsel Tasarım Öğeleri
Görsel tasarım öğeleri, herhangi bir alanda çalışan tasarımcının tasarımlarını gerçekleştirirken dikkate aldığı 7 tasarım öğesini ifade etmektedir. Yapılan tasarım çalışmalarının başarılı olabilmesi ve değer görebilmesi için tasarımcılar 7 adet tasarım öğesini, yapmış oldukları tasarımlarda bir değerlendirme kriteri olarak kullanmalıdırlar.
Tasarımın Ana Öğeleri ise şöyledir;
- Renklerin kullanımı
- Kontrast kullanımı
- Alanın kullanımı
- Çizgilerin kullanımı
- Desenlerin kullanımı
- Formların kullanımı
- Dokuların kullanımı
Temel tasarım öğeleri, yukarıda ifade edildiği üzere, renkler, kontrast ayarları, alanın dengeli kullanımı, çizgilerin anlatılmak istenen tasarıma uygunluğu, desenlerin doğru kullanımı, form ve işlev bütünlüğü, dokuların kullanılması gibi öğelerden oluşmaktadır.
Başarılı tasarımcılar, tasarımın ana ilkelerini yapmış oldukları tasarımların dikkat çekici, estetik ve en önemlisi vermesi gereken mesajı verebilen tasarımlar olması amacıyla kullanmaktadırlar.
Dikkate alınan bu görsel tasarım öğeleri, başarılı bir tasarımın temellerini oluşturmaktadır. Ek olarak, başarılı tasarımcılar “temel tasarım ilkeleri” olarak geçen kavramları da dikkate alarak harekete geçiren, mesaj iletebilen ve görsel olarak estetik tasarımlar ortaya koymaktadırlar.
Web sitemiz üzerinde tasarım ilkeleri olarak yapacağınız arama sonuçlarında ilgili başlıklar ve konular hakkında daha detaylı bilgiler alabileceğiniz içeriklere ulaşabilirsiniz.
Ev Dekorasyonunda Renklerin Önemi, başlıklı içeriğimizde iç mekan tasarımı çalışmalarında kullanacağınız renklerin, insan psikolojisi üzerindeki etkilerini görüntüleyebilirsiniz.
Temel Tasarımın Ana Öğeleri
Temel tasarımın 7 öğesi, Renk, kontrast, alan, çizgi, desen, form, doku kavramlarından oluşmaktadır. Yapılan iç mekan tasarımlarından, grafik tasarımlara varıncaya kadar tasarlanabilen her şeyin temelini tasarımın ana öğeleri oluşturmaktadır.
Tasarım öğelerinin dikkate alındığı başlıca alanlar ise şöyledir;
- İç mekan dekorasyonu
- Mimari tasarım çalışmaları
- Grafik tasarım çalışmaları
- Endüstriyel tasarım uygulamaları
Yazımızın devamında, tasarımın temellerini oluşturan 7 ilke hakkında daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Tasarım Nedir Nasıl Yapılır? | Tasarım Rehberi, tasarımcı olmak isteyen kişiler için tasarımın aşamalarını, nasıl olması gerektiği gibi kavramları incelediğimiz tasarımcı rehberi yazımızı mutlaka gözden geçiriniz.
Renk
Tasarımda renklerin kullanılması, yapılan tasarım çalışmasının karşı tarafta yaratacağı psikolojik etkiyi belirlemek için en kolay yoldur. Renkler üzerinde yayılan ışık dalgaları, insan gözüyle etkileşime girdiğinde zihnimizde beliren ifadeye renk denilmektedir.
Tasarımcılar ve sanatçılar, yapmış oldukları tasarımlarda kullandıkları renkler ile kendi psikolojilerini yansıtmakla birlikte okuyucu yada tasarımın hedeflediği kişiler içinde belirli etkiler yaratabilmektedirler.
İç mekan tasarımı üzerinden bir örnek vermek gerekirse, odanızda kullanacağız açık renk duvar boyaları, alanlarınızı olduğunuzdan daha büyük ve ferah göstermeye sebep olacaktır.
Alan
Boşluk ve alan olarak ifade edilebilen tasarımın ana öğeleri, yapılan tasarım çalışmalarında kullanılan alanı ve boş bırakılan alanları ve birbirlerine olan oranlarını ifade etmektedir. Daha detaylı olarak işlemek gerekirse;
Pozitif ve Negatif Boşluk Kavramları
Pozitif boşluk: Pozitif alan, tasarımınızın şekli ve genel tasarım ölçeğinde kapladığı alanı ifade etmektedir.
Negatif boşluk: Negatif alan, tasarımda yer alan unsurlar arasında ki boşluğu ve oranları ifade etmektedir.
Design Thinking, ne anlama gelir, tasarım odaklı düşünmenin faydaları nelerdir öğrenmek için içeriğimizi görüntüleyebilirsiniz.
Ev dekorasyonu açısından bir örnek vermek gerekirse, odalarınızı daha iyi ve konforlu şekilde dekore etmenin altın kuralı odada mobilyalar ve tamamlayıcı aksesuarlar arasında oluşturduğunuz denge ve bütünlüktür. Örneğin, kocaman bir salonda ortada ufacık bir halı kullanmak. Burada, tasarımcı temel tasarımın 7 ana öğesinden, “alan” kavramını doğru şekilde kullanmamıştır.
Mimari Terimler Sözlüğü, başlığımızı inceleyerek tasarımcıların bilmesi gereken kavramları açıklamalarıyla birlikte görüntüleyebilirsiniz.
Çizgi, Doğru
Doğrular, uzayda yer alan 2 farklı nokta arasında çizilen çizgilerden oluşmaktadır. Yatay yada dikey olarak kullanılabilen bu tasarım unsurları, düz bir çizgi olabileceği gibi desenli ve şekilli olarak da kullanılabilir.
Tasarımcılar tasarımın ana öğeleri ile dikkati bir noktaya çekebilir, bir tasarımın önemini vurgulayabilir ve tasarımlarına istediklerini enerjiyi katabilirler.
Örneğin, iç mekan dekorasyonunda salon ve mutfaklarımızda kullandığımız masalar, ahşap televizyon üniteleri, konsollar üzerinde bulunan desenler çizgi kavramını en net açıklayan örneklerdir.
Masalarınız üzerinde kullanacağınız yatay çizgiler, evlerinizde daha dengeli bir görüntü yaratır. Buna ek olarak, yatay çizgilerin ağırlıklı olduğu bir salon dikey vurguların bulunduğu bir alana göre daha geniş ve daha ferah hissettirir.