Geleneksel mimari, inşa edilen yapılara kültürel bir karakteristik kazandırmayı ön planda tutan klasik mimari izleri taşıyan bir stildir. Modern mimari ise yapıları daha işlevsel, fonksiyonel ve kullanılabilir şekilde tasarlamayı benimsemiştir. İçeriğimizin devamında mimari stiller hakkında bilgiler alabilir, aralarında ki farklar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Geleneksel Mimari Nedir?
Geleneksel mimari, inşa edilen yapıların mimari tasarım sürecinde, belirli bir bölgede yaşayan halkın sahip olduğu kültürel, dini ve milli kavramları çağrıştıran imgelerin tasarımda kullanılmasıdır.
Mimarlık tarihini incelediğimizde, mimarinin bir toplumun genel kültür mirasını en net ifade eden alan olduğunu ifade etmiştik. Binaların inşa edildiği dönemlerde sembolik olarak, imge yada herhangi bir ifade şekliyle aktardığı kültür mirasının bulunduğu yapılara geleneksel mimari ile inşa edilmiş yapılar denilmektedir. Diğer bir ifadeyle “yöresel mimari” ile inşa edilmiş binalardır.
Mimari tasarım sanatı, yapıların estetiği ve görüntüsünden ibaret değildir. Öyle ki, mimarinin asıl fonksiyonu inşa edilen yapının işlevsel olmasıdır. Diğer bütün bilimler, sanat dalları ve mühendislik bilimlerinde olduğu gibi mimarlık uygulamaları da bulunduğu çağın dinamiklerine göre şekil almıştır.
Bununla birlikte değişmeyen şey ise toplumların kültürel mirasları, sosyal ve dini kimlikleri olmuştur. Bu bilgiler ışığında toplumun tarihini, genel özelliklerini ve kültürel mirasını sergileyen yapılarda geleneksel mimari stili ışığında inşa edilmiş Vernaküler mimari eserlerdir.
Mimari Stiller, kategorimizi görüntüleyerek, birçok mimari stil hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Modern Mimari Nedir?
Modern mimari tarzı, inşa edilmiş yapılarda aeorodinamik formların kullanıldığı yapıların daha estetik, daha işlevsel ve daha fonksiyonel binaları inşa etme bilinciyle yapılan mimari tasarım uygulamalarıdır.
20.Yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan modernist mimari kavramı, toplumlarda yaşanan gelişmeler ve değişimler, teknoloji biliminin yapı inşa yöntemlerine ve mimari tasarım sürecine katmış olduğu gelişmeler ile birlikte ortaya çıkmış olan bir mimari stildir.
Modern mimari ile ilgili en üzücü şey, malzemesinin gücüdür.
Geleneksel mimari stilinden farklı olarak modernizm akımı ile inşa edilmiş binalar, çağın şartlarını ve imkanlarını sunmaktadır.
Modernist Mimari terimi hakkında daha detaylı bilgi almak için içeriğimizi görüntüleyebilirsiniz.
Geleneksel Mimari ve Modern Mimari Kıyaslaması
Geleneksel mimari, dönemin şartlarını, sosyal kültürel mirasını ve dönemin mimari tasarım stilini yansıtan inşa edilmiş yapıların tarihi ve kültürel bir değerinin olduğu mimari stildir.
Modernist mimari ise çağın şartları ve teknolojilerini baz alarak insanlara işlevsel ve fonksiyonel yapılar sunmayı hedef alan bir stildir.
Her iki mimari üslubun da kendi içerisinde faydaları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu artı ve eksilere geçmeden önce yazımız içeriğinde asıl vurgulayacağımız konunun “sürdürülebilir mimari” açısından avantaj ve dezavantajları olacağını belirtmek isteriz.
İçeriğimizin devamında, iki farklı döneme ait modern mimari ve geleneksel mimari farklarını kıyaslarken;
- Ekolojik Açıdan
- Çağın Mimari Gereklilikleri Açısından
- Sürdürülebilir Mimari Açısından
- Yapı işlev ve fonksiyonları
gibi kavramlar üzerinden kıyaslayacağız.
Yöresel mimari stilinin, modern mimariye kıyasla en belirgin avantajının ihtiyaç duyulan yapı malzemelerinin günümüz inşaat malzemelerine kıyasla çok daha ekonomik ve ulaşılabilir olmasıdır.
Bununla birlikte, tarihi yapılar genellikle çok katlı olmayan ve büyük modern iş makinelerine ihtiyaç duymayan yapılardır. Örneğin kerpiç bir evin inşaatında, gerecek işçi maliyeti ve diğer işçilik giderleri çok daha ekonomik olmaktadır.
Sürdürülebilir Mimari Açısından Kıyaslama
Yöresel mimari bilinciyle inşa edilmiş yapılar inşa edilirken dönemin şartlarının sunduğu doğa dostu ve ekolojik inşaat malzemeleri kullanılmaktadır.
Modern mimari ise günümüzün, doğal kaynak kullanımının fazla olduğu, karbon salınımına sebep olan inşaat malzemelerinin kullanıldığı bir mimari stildir. Bu açıdan, geleneksel mimari daha “ekolojik” ifadesini kullanmak yanlış olmayacaktır.
Ekolojik inşaat malzemeleri neden tercih edilmeli, sürdürülebilir mimarinin olmazsa olması olan ekolojik yapı malzemeleri hakkında daha detaylı bilgi almak için içeriğimizi görüntüleyebilirsiniz.
Günümüz Mimarisi Açısından Kıyaslama
Mimariyi bir sanat olarak kurgulamak doğrudur. Ancak, mimari tasarımın insan için olduğu da net bir gerçekliktir. Öyle ki, yöresel mimari uygulamaları ancak dönemin şartlarının sunabildiği tasarım esnekliği, estetik ve işleve sahip olabilirken modern mimari stiliyle inşa edilmiş binalar, çağımızın gerekliliklerini ve işlevlerini sunmaktadır.
Mimariyle ilgili daha özel ve pratik çözümler sunabilmesi açısından bununla birlikte geliştirilen bilimler ışığında, doğal kaynakların kullanımı açısından daha sürdürülebilir uygulamalar barındırabilme ihtimalinden ötürü modernist mimari ön plana çıkmaktadır.
Tasarım Esnekliği Kıyaslaması
Modern mimari stili ile inşa edilen yapılar insanların ihtiyaçları doğrultusunda günümüz inşaat teknolojileri ve yapı malzemelerini kullanarak daha işlevsel yapılar inşa edilmektedir. Geleneksel mimari üslup da yer aldığı gibi çağın kültürel ve sosyal özelliklerini ifade etme ve sergileme gibi bir amacı bulunmamaktadır.
Ek olarak, vernaküler mimari stilinden farklı olarak birçok farklı iş gücüne, yapı malzemesine ve 3D tasarım programları kullanmaktadır. Bunlar bir araya geldiğinde tasarım esnekliği yüksek ve fonksiyonel binalar inşa edilmektedir.