Fabrika ortamında gerçekleştirilen çalışmaların yürütülmesinde ana odak kesinlikle verimliliktir. Verimin artışıyla birlikte karlılığınız artmakta, maliyetleriniz düşmektedir. Verimli iş ortamının ana şartı Üretimde İş Güvenliği kurallarının uygulanıyor olmasıdır. İçeriğimizde, imalat sektöründe dikkat edilmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği odaklarını inceleyeceğiz.
Üretimde İş Güvenliği
Üretimde İş Güvenliği, işçi sağlığı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi ana odaklar üzerine inşa edilmektedir. İSG uygulamaları kapsamına, koruyucu ekipman kullanımı, makinelerin güvenli kullanımı ve imalat ortamında uyulması gereken genel kurallar dahil olmaktadır.
Çalışanlarımızı üretimde iş güvenliğiyle ilgili bilgilendirmek işletme sahiplerinin görev ve sorumlulukları arasındadır. Bununla birlikte, makinelerin düzenli bakımlarının gerçekleştirilmesi, operatörlük gerektiren makineler varsa bunları yetkili kişilerin kullanmasını sağlamak gibi kurallar diğer görev ve sorumluluklar arasındadır.
Aşağıda, üretimde kullanılan makinelerin üretimde iş güvenliğiyle ilgili kontrol ve denetim gerektiren odaklarını görebilirsiniz;
- Makinelerin düzenli bakımlarının yapılması ve denetimlerinin sağlanması
- Yetkili personelin gerekli kullanım eğitimlerini almış olması
- Çalışan personelin üretimde gerekli olan İSG ekipmanlarını kullanıyor olması
İmalat endüstrisinde makineleşmenin başlamasıyla birlikte üretimde iş gücü azalmaya başlamış bununla birlikte nitelikli iş gücü kavramı ortaya çıkmıştır. Nitelikli iş gücü, makinelerin yapamadığı imalatların insan tarafından gerçekleştirilmesi ve makine operatörlerinin insan olması gibi açıklanabilmektedir.
İçeriğimizin devamında, üretimde kullanılan makinelerin nasıl kullanılması gerektiği, makine elemanlarının bakım periyotları gibi genel kavramlar hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
60’lı yılların ortasında Japonya’da Toyota fabrikasında ortaya çıkmış olan 5S Metodu nedir, ne işe yarar incelediğimiz içeriğimize göz atmayı unutmayın.
Üretimde Kullanılan Makinelerin Denetimi ve Kontrolü
Üretimde iş güvenliği kuralları arasında en belirgin olanı kullanılan makinelerin periyodik bakımlarının yapılıyor olmasıdır. Bununla birlikte makineleri ilgili operatörlerin kullandıklarından emin olmalıyız.
Örneğin basit bir matkap tablasında yer alan bir cıvatanın gevşediğini düşünelim, kontrolü yapılmadan matkapla bir parça delinmek istenirse, tabla yerinden oynayarak parçayı personelin ayağına düşürebilir.
Başka bir deyişle üretimde kullanılan ekipmanların düzenli olarak kontrolü sağlanmalıdır. İş makinelerinde verimi arttırmanın ve uzun ömürlülüğün formülü ekipmanların doğru kullanımından geçmektedir.
İnşaat sektöründe projelerin büyüklüğüne göre birçok amaçla iş makineleri kullanılmaktadır. İlgili içerikte, şantiyelerde kullanılan iş makineleri hakkında bilgileri sizler için bir araya getirdik.
Üretimde Çalışan Kişilerin Eğitimi
Her fabrika ortamının, çalışma alanının kendi alanına göre çeşitli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bununla birlikte her üretimin kendine has makineleri bulunmaktadır. Bu alanlarda çalışacak işçiler isg kuralları ve imalat yönergeleri konusunda eğitilmelidirler.
İş makineleri özelinde bu araçlarının kullanımına istinaden belge ve yükümlülükler bulunmaktadır. Örneğin, bir forklift operatörü bakanlık onaylı forklift ehliyetine sahip olmalıdır. Boyahane gibi yüksek kimyasallar barındıran ortamlarda çalışan işçilerinse solunum yollarını koruma amacıyla nasıl davranmaları gerektiği kesinlikle bilinmelidir.
Diğer bir önemli konuda, imalatta yangın riskine karşı yangın muslukları, yangın söndürücü elemanların yerleri ve nasıl kullanılacağı konusunda da eğitimler verilmelidir.
Mimarlık Nedir? | Tarihi | Mimarlık Eğitimi | Dersleri | Maaşları, mimari tasarımın inceliklerini geçmişini ve bugün ki detaylarını incelediğimiz içeriğe göz atmayı unutmayın.