Yeni Başlayanlar İçin 3D Yazıcı dediğimize bakmayın, 3D Baskı teknolojileri yıllardır üretimin ve teknolojinin içinde büyük öneme sahip, her alanda kullanılabilen üç boyutlu yazıcılar pandemi ile beraber evde üretken olmak isteyen veya yeni bir hobi arayan insanların aklına gelen ilk yöntem olmaya başladı.
3D Yazıcı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Üç Boyutlu Yazıcılar sizin bildiğinizin aksine son yıllarda moda olan bir sektör değil. Yaklaşık 1980’lerde ortaya çıkan fakat özellikle ülkemizde 2000’li yıllara kadar kimsenin haberinin olmadığı bir sektör aslında. Yukarıda da belirtmiş olduğum gibi pandemi nedeniyle 3d Yazıcı sahibi olmak isteyen insan sayısı bir hayli fazla fakat bir 3D Yazıcı satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
- 3D Yazıcı nasıl çalışır öğrenilmeli,
- 3D Printer baskı malzemeleri ve parçalarını araştırmalı,
- Teknik detayları hakkında, YouTube üzerinden videolar izlenmeli,
- Piyasa araştırması yapılıp, güvenilir yerlerden alışveriş yapılmalı.
Yeni Başlayanlar İçin 3D Yazıcı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenlerden ilki, çalışma prensibini, parçalarını ve baskı malzemesini iyi seçmeniz ve iyice öğrenmeniz. 3 boyutlu yazıcıların birçok baskı malzemesi olabiliyor. Bunlardan en yaygın kullanımı olan termoplastik polimer(filament)’dir. Filament, yazıcının kafa bölgesinin (nozzle) belirli bir sıcaklığa geldikten sonra eriyerek, eriyen filamentin kat kat, üst üste gelerek bir katman oluşturmaya başlar. Bu oluşturulan katmanlar sonrasında istenilen parça katı bir halde hazır hale gelir.
Yeni Başlayanlar İçin 3D Yazıcı Fiyatları
Üç Boyutlu Yazıcı fiyatları ise marka ve baskı hızı-kalitesine göre değişebiliyor. Şahsen ben gerek internet üzerinden gerekse çevremde üç boyutlu yazıcı kullanan arkadaşlarımdan tavsiyeler aldım ve öyle karar verdim. Başlangıç seviyesi için 3D Printer seçerken çok büyük boyutlarda ve yüksek fiyatlı bir yazıcıya gerek duymadım size de bunu tavsiye ederim.
Bir yazıcı edinmeden önce baskı hızının çok hızlı olduğunu düşünebilirsiniz fakat maalesef öyle değil. Alabileceğiniz 1500-2500 TL arası 3D Yazıcıların baskı hızları neredeyse birbiriyle aynı olmaktadır.
3D Printer Hızı
Örnek vermek gerekirse, 7 cm boyunda bir 3D baskı almak isterseniz detaylarına da bağlı olarak yaklaşık bir buçuk iki saat sürecektir. Tabi baskı hızı baskı adımlarına yani kalite seçiminize göre farklılık gösterecektir. Deneme amaçlı yapacağınız bir 3D baskıya düşük baskı adımı girip uzun süre beklemenize gerek yok bence.
Diğer bir husus ise baskı yapılacak parçanın bilgisayar ortamından yazıcıya transferi. Bu çok kısa sürüyor ve oldukça kolay. Web üzerinden çeşitli sitelerden başka insanların tasarlamış, çizmiş olduğu bir sürü baskıya hazır çizim mevcut. Bu sitelerden birisi www.thingiverse.com. Buradan bilgisayarınıza kaydettiğiniz çizimi Ultimaker Cura isimli programa aktarıp, ister kablo bağlantısı yardımıyla isterseniz de sd kart vasıtasıyla yazıcınıza aktarımını yapıp baskıyı hemen başlatabilirsiniz.