600.000’den fazla köprüye ev sahipliği yapan Amerika, inşa edilmiş köprülerin neredeyse %50’sinin 60 yaşından büyük olması ve tamir, tadilat gerekliliği nedeniyle sorunlar yaşıyor. ABD’li yetkilerin hazırlamış oldukları raporlara göre tarihi Köprülerin Yapısal Yetersizliği sorununa bir an önce el atılmazsa bir takım kötü olayların yaşayabileceği görüşündeler.
Amerika’da Köprülerin Yapısal Yetersizliği Sorunu
2021 yılı tarihi ile Amerika İnşaat Mühendisleri birliği tarafından hazırlanmış olan rapor doğrultusunda birçok köprünün yapısal yetersizliği nedeniyle potansiyel felaket tehdidi olduğu raporlanmıştır. Altyapı değerlendirmesi üzerine çalışan Amerikalı mühendisler ve mimarlar ülkenin notunu “C” olarak belirlemişlerdir.
Amerika’da 617.000’den fazla köprü bulunmaktadır. Köprülerin, %42’si 60 yıldan fazladır hizmet vermektedir. Dolayısıyla, köprülerin bağlantılarında, perçinlerinde, halatlarında, betonarme kısımlarında hasarlar, zamana bağlı yıpranmalar görülmektedir.
Bu köprüler üzerinden günlük araç geçişi ise 180 milyon araç seviyesindedir. Yapısal olarak zarar görmüş, bağlantıları hasara uğramış ve korozyona karşı mukavemetini kaybetmiş çelik köprüler Amerikan halkı için ciddi bir tehdit unsuru haline gelmiştir. Sunulan raporlar doğrultusunda Amerikan hükümeti 28 temmuz tarihinde toplanarak toplamda 600 milyar dolar bütçeye sahip bir yapısal yenileme paketi hazırladılar. Hazırlanmış olan çalışmaya göre bu para yapısal olarak hasara uğramış, zarar görmüş köprülerin yenilenmesi ile harcanılmaya başlanılacaktır. Ardından ise ülke genelinde genel bir altyapı ve otoyol yenileme projeleri başlatılacaktır.
Köprülerin Yenilenmesi Yıllarca Sürebilir
Amerika genelinde yaşanan bu köprü problemi için ayrılan bütçenin yeterli olup olmayacağı ise tartışma konusu oldu. ARTBA yani American Road and Transportation Builders Association (şirketi) yapmış olduğu araştırmalar neticesinde ülkede 200.000’den fazla köprünün yenilenmesi, yapısal olarak tadilat edilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Amerika’daki toplam köprü sayısına oranlandığında ise köprülerin %40’ına yakınının tadilat edilmesi gerektiği gözlemlenmektedir.
ARTBA’nın raporunun devamında ise 85.000 Amerikan köprüsünün tamamen yıkılarak yeniden inşa edilmesi gerekliliği belirtilmiştir. 2021 yılına gelindiğinde yapısal olarak yetersiz olan köprü oranının azaldığı görülsede bunun nedeninin yeni inşa edilen köprüler olduğu bilinmektedir. Amerikan hükümeti ise belirledikleri program dahilinde yapısal olarak hasar görmüş ve yenilenmesi gereken bu köprülerin ortalama olarak 50 yıl süren yenileme, tadilat ve inşaat çalışmalarına neden olacağı belirlenmiştir.