Uzun yıllardır hayatımızda olan fakat özellikle son dönemde oldukça popüler hale gelen kripto para sektörü ile alakalı rehber olacak bir çalışma hazırladık. Elektronik paraların arkasında bulunan Blockchain teknolojisi nedir, blokzinciri teknolojileri bizi gelecekte nereye götürecek birlikte inceleyelim.
Blockchain Nedir?
Blockchain, sistemleri hacklemeyi, değiştirmeyi yada kandırmayı engelleyen bir veri tabanı, bilgi kayıt sistemidir. Blockchain veritabanı sistemleri, dijital dünyanın izlenmesi, satışların kayıt altına geçmesi, hızlı para transferi, herhangi bir merkezi yapıya bağlı olmaması, yapılan bütün ticari işlemlerin açık ve şeffaf olması ve daha birçok amaç ile kullanılmaya başlanmıştır.
Blockchain teknolojilerini anlayabilmek için öncelikle veri tabanı nedir bunu bilmek gereklidir. Veritabanı, bilgisayar sistemlerinde depolanan bilgilere verilen isimdir. Günümüz bilgisayarları kendi içerisinde bilgileri kodlar halinde depolamaktadır. Bunu yaparken bu verileri filtreleme yapmak ve kolay erişebilmek amacı ile elektronik tablolar halinde saklamaktadır. Bahsi geçen bu tablolar sınırlı miktarda bilgiyi depolayabilir bununla birlikte erişim hakkı sadece belirli kişilerde bulunmaktadır. Veri tabanları ise, birçok kullanıcının erişimine açık, erişimi oldukça kolay ve çok daha büyük miktarlarda bilgiyi depolayabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Bu büyük veritabanlarının kullanımı için oldukça güçlü bilgisayar ve sunuculara ihtiyaç vardır. Bahsi geçen “çok” terimi binler hatta milyonlarca bilgisayar olabilir.
Veri tabanının ne olduğunu anladıysak şimdi gelelim blockchain ile veritabanı arasında ki farklara; İki veri saklama sistemi arasındaki en büyük fark merkezileşmedir. Veri tabanlarında tutulan bilgiler sunucu ve işlemci yapısına bağlı olarak değiştirilebilir ve kontrol edilebilir. Blockchain teknolojisinde ise, merkeziyet yoktur blok zincire bağlı her kişi bütün kayıtlara, değişikliklere kısacası içeride ki bütün bilginin bir kopyasına sahiptir. Dolayısıyla, manüpüle edilme, değiştirilme yada herhangi bir dolandırıcılık yaşanması ise oldukça zordur.
Blockchain Teknolojisi
Blockchain teknolojisi, dünya genelinde veri saklama sistemlerinin ana taşıyıcısı, başlıcası olma yolunda hızla ilerlemektedir. Resmi kayıtlara göre ortaya çıkışı üzerinden 12 yıl geçmiştir. Bu kavramı ortaya atan kişi Satoshi Nakamoto takma ismi ile internet üzerinde varlığını sürdüren kişi yada kişilerdir.
Satoshi Nakamoto isimli kişi yada ekip, 2008 yılında insanların birbirleri arasında takip edilemeyecek şekilde para transferi yapması için icat edilmiştir. Blockchain teknolojisinin popüler hale getiren elektronik para yani kripto paralar ise ilk olarak deep web olarak tabir edilen internet ortamında yasadışı yapılan işlemlerde takip edilemeyecek şekilde ödemeler yapılması ile popüler olmuştur.
Blockchain teknolojileri yani Türkçe olarak “Blok Zinciri” bildiğimiz klasik veri tabanı türlerinden farklı özelliklere sahiptir. Bilgileri kendi içerisinde birbirlerine bağlayarak çeşitli boyutlardaki veri blokları halinde depolamaktadır. Bir bilgi blok zinciri sisteminde ağa bağlı bütün bilgisayar sistemleri ağı boyunca çoğaltılarak dağıtılmaktadır. Dolayısı ile herhangi bir miner, kazıcı sistemi kandırma fırsatı bulamamaktadır.
Veri tabanları bilgileri elektronik tablolar halinde depolar demiştik blockchain teknolojisinde ise adından anlaşılacağı üzere bilgiler bloklar halinde depolanıp ve saklanmaktadır. Yapıyı daha iyi anlatmak gerekirse, bir kaynaktan çıkan bilgi bir hat üzerinde diğer bir bilgi ile bir blok oluşturur. Bu veri blokları belirli bir depolama kapasitesine sahiptir. Bu blokların veri limiti dolduğunda daha önceden kapasitesi dolmuş olan bloklar ile birbirlerine kenetlenerek yeni bir bilgi bloğu oluştururlar. Yani, blok zinciri oluşmuş olur.
Blok Zincir Ne Demek?
BlokZinciri, Bazılarına göre gelecek bazılarına göre ise bugünün aldatmacasıdır. Teknolojinin vaat ettiklerini görmek, incelemek insanı heyecanlandırsa da bugün bu teknoloji çoğumuz için yeni ve bilinmezliklerden ibarettir.
Block Zinciri sistemleri , bizlere dijital dünya üzerinde eşi olmayan bir denetim, şeffaflık ve kontrol imkanı sağlamaktadır. Yukarıda işlediğimiz üzere bu teknolojiyi bilgiyi, saklama, depolama ve kullanmak üzerine imkanlar sunmaktadır. Günümüzde en büyük kullanım alanı, kripto para, dijital paralar olarak görülse de uzmanlar uzun vadede yapay zeka, robot teknolojileri gibi alanlarda devrimsel yeniliklere sebebiyet verebileceğini düşünmektedir. Bu alanlara bugün örnekler verecek olursak, Gürcistanda arazi tapu tescili için, İşveçte tapu kayıtlarının saklanması için, Maesrk Line şirketinin gemi taşımacılığında işlerini hızlandırmak amacıyla evrak prosedürlerinde kullanımı gibi birçok farklı örnek verilebilmektedir. Günümüzde bu teknoloji adına büyük yatırımlar yapan birçok teknoloji firması bulunmaktadır Ibm, Microsoft, Microlab gibi firmalar bunlara örnektir.
Önümüzde ki çalışmalarımız arasında, kripto para nedir, blockchain ve kripto para ilişkisi gibi kavramlar üzerine çalışmalar gerçekleştireceğiz. Strucare ekibi olarak belirtmek isteriz ki blok zinciri teknolojisi kendisini popüler hale getiren kripto paralar ile sınırlı ve basit bir kavram değildir. Bir veri depolama sistemidir. Geleceğe ve yeniliklere açık olmalı sürekli olarak kendimizi geliştirerek önce kendimize sonrada ülkemize değer katmalıyız.
Detaylı ve açıklayıcı bir anlatım olmuş teşekkür ederim.