Dijital Dönüşüm Endüstri 4.0 Nedir?
İnsanlık tarihinde ilk ortaya çıkan devrim tarım devrimidir. Tarım devriminin ardından sanayi devrimi bu süreci takip etmiştir. 18. Yüzyılın ikinci yarısında sanayi için alternatif güç kaynaklarının keşfedilmesiyle birlikte makineleşme çağı başlamıştır. Üretimde fabrikalar yerini almıştır. Dijital Dönüşüm Endüstri 4.0 devrini daha iyi anlayabilmemiz için sanayi endüstrisinin geçirdiği aşamaları tek tek ele almamızda yarar vardır.
Sanayi Devrimi’nin Aşamaları
Sanayi Endüstrisi ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Makinelerin üretimde yer almasıyla birlikte makineleşmiş sanayi doğmuş ve üretimin yapısı kökten değişime uğramıştır. Sanayi Endüstrisi İngiltere’de başlamış olup ardından Kuzey Avrupa’da ve Kuzey Amerika’da yayılarak tüm sektörlerde yerini almıştır. Sanayi Endüstrisi’nin hayata dahil olmasıyla birlikte teknoloji alanında da ilerlemenin yolu açılmıştır. Sanayi devrimi günümüze değin dört aşamada gelişme göstermiştir.
Birinci Sanayi Devrimi
Buhar makinesinin icadı ile buhar gücü ile çalışan makineler ve araçlar devrim niteliğinde üretime dahil olmuştur. Sanayi Devrimi’nin birinci aşamasında çelik ve tekstil ticareti büyük gelişme göstermiştir. Üretim artık geleneksel yöntemlerden sıyrılmış ve fabrikalar devreye girmiştir. Fabrikalarda gerçekleştirilen üretim daha kaliteli ve daha seri hale gelmiştir. Fabrikalarda işçi sıfatıyla çalışan kesim ortaya çıkmıştır. Sanayi Devrimi kapitalizmi farklı bir kimlikle karşımıza çıkarmıştır.
İkinci Sanayi Devrimi
- Yüzyıl’da üretim için kullanılacak yeni enerji kaynakları keşfedilmiştir. Elektrik, doğal gaz, petrol gibi kaynaklar kullanılarak teknolojik motorlar geliştirilmiştir. Ulaşım araçlarına teknolojik otomobiller ve uçaklar dahil olmuştur. Bu dönem İkinci Sanayi Devrimi olarak adlandırılmaktadır.
Üçüncü Sanayi Devrimi
1960 yılı itibariyle bilgisayar teknolojisinde büyük gelişmeler yaşanmaya başlamıştır. Bilgisayarlar hayatımıza girmeye başlamıştır. 1990 yılına gelindiğinde bilgi teknolojileri ortaya çıkmıştır. Teknolojik anlamda meydana gelen bu gelişmeler neticesinde Üçüncü Sanayi Devrimi başlamıştır. Bu dönemde küreselleşen ekonomiler söz konusu olmuştur.
Dördüncü Sanayi Devrimi, Dijital Dönüşüm Endüstri 4.0
2000’li yıllara gelindiğinde robot teknolojisi gelişme göstermiştir. Teknolojik gelişmeler sayesinde yapay zeka, üç boyutlu yazıcılar, akıllı fabrika sistemi keşfedilmiştir. Endüstride üretim yapısı tamamen değişiklik göstermiştir. Üretime sayısallaşma ve otomasyon sistemi dahil olmuştur.
Fabrikalarda üretime dahil olan robot teknolojisi işsizlik sorununun doğmasına neden olmuştur. İşçilerin yaptığı birçok görevi robotlar devralmıştır. İşverenler maliyetlerin oranlarında düşüş yaşayıp kara geçerken, çalışanlar ise işsizlikle karşı karşıya kalmıştır.
Günümüzde yaşamakta olduğumuz Dördüncü Sanayi Devrimi’dir. Bu devir Endüstri 4.0 olarak ta adlandırılmaktadır. Dijital Dönüşüm Endüstri 4.0 ile birlikte fiziksel dünyayı sanal bilgi işlem dünyasına bağlayan sistemler hayatımıza girmiştir. Tüm dünyada fiziksel sınırlar ortadan kalkarak zahiri hale gelmiştir. Teknoloji ve ticaret küreselleşmiştir. İletişim alanında da yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde ülkeler arası büyük bir pazar meydana gelmiştir.
Dördüncü Sanayi Devrimi dijital dönüşüm endüstrisidir. Gelişmiş ülkelerin temelini yıllar önce attığı sanayi ve teknolojinin bütünleşmesidir. Günümüzde yapay zeka ve robot teknolojisi hızlı gelişme göstermektedir. Hemen hemen her sektörde yerini almaya devam etmektedir.