Geçtiğimiz 20 yılda, mimari stilde yaşanan değişiklikleri fark etmişsinizdir. İnşa edilen yapılar eski binalara, klasik mimari stillere kıyasla daha geometrik şekillerde ve daha modern bir görünümle tasarlanmaktadırlar. Çağdaş mimari stili, yenilikçi mimari anlayışı özetleyen ve ifade eden mimari stildir.
Çağdaş Mimari Nedir?
21. Yüzyılın mimarisi, çağdaş mimari olarak ifade edilmektedir. Çağdaş mimari stilin öncüleri tasarımda, yüksek teknolojiyi, modernizm akımını, minimalizmi ve birçok stili harmanlamışlardır.
Eğimli duvarlardan, yuvarlak kemerlere, geometrik formda inşa edilmiş sade ve etkileyici olarak görülen çağdaş mimari yapılarının öne çıkan birçok özelliği bulunmaktadır.
Çağdaş mimari benzeri olarak görülen modern mimariye kıyasla belirli bir dönemi ifade etmemektedir. Öyle ki bugün çağdaş mimariye ait olarak ifade edilen bir yapı 10 sene sonra çağdaş mimarinin örnekleri arasında gösterilmeyecektir. Çağdaş stilde inşa edilmiş olan yapıların tasarım dilinde, hem geçmişin izleri hem de günümüzün tasarım üslubu yer almaktadır.
Çağdaş stilde yapılan mimari tasarım örneklerinde birden çok mimari stilin bir arada işlenmiş olduğu görülmektedir. İskanvinavya kökenli minimalist tasarımdan, modern mimariye ait dekoratif süslemelere varıncaya kadar birçok mimari unsur çağdaş mimarinin temellerini oluşturmaktadır.
İçeriğimizin devamında, 21. Yüzyılın mimarisi hakkında daha detaylı bilgiler alabileceğiniz gibi modernist mimariyle arasındaki farkları incelediğimiz kısmı da görüntüleyebilirsiniz.
Mimari üslupları karşılaştırdığımız serilerimiz arasında bulunan, Modern Mimariyle Geleneksel Mimari Arasındaki Farklar, başlıklı içeriğimizi okuyarak geçmiş ve günümüz mimarisi arasında bulunan benzerlikler ve farklılıklar hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Çağdaş Mimari Özellikleri
Modern mimariyle benzerlikleri sebebiyle sıklıkla karıştırılan yada ifade edilirken belirtilmeyen bir stil haline gelmiş olan çağdaş tasarım, günümüzün yani 21.Yüzyıl mimarisini ifade etmektedir.
Dekonstrüktivizm, postmodernizm ve modern stilin bir karışımı olarak düşülmesi gereken çağdaş tasarım anlayışında estetik ve işlevsel yapılar tasarlamanın yanında ekolojik dengeyi koruyan yapıların inşa edilmesi gerekliliği de vurgulanmaktadır.
Çağdaş stilde inşa edilmiş yapıların başlıca özellikleri aşağıda yer almaktadır;
- Birçok mimari stilin karışımı, sentezi olarak kullanılır
- İnşa edilmiş yapılarda eğriler ve açı gibi geometrik formlar öne çıkar
- Belirli bir formu olmayan, serbest stilde formlar tercih edilir
- Gün ışığını maksimum şekilde kullanabilmek adına devasa pencereler kullanılır
- Sürdürülebilir mimari unsurlara önem gösterilir
- İç mekan tasarımında ahşap, metal ve cam gibi farklı dokular bir arada kullanılır
- Çağdaş tasarımla inşa edilmiş evler genellikle açık kat planı kullanır
Mimari tasarım alanında başarıya ulaşmış, yapmış oldukları mimari tasarım çalışmaları ile adlarından sıkça söz ettiren başarılı ve ünlü mimarları incelediğimiz, Dünyanın En Ünlü Mimarları, başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Çağdaş mimarlığın oluşmasında ve gelişmesinde etkili olan bir diğer faktör dünya üzerinde yaşanan iklim değişikliklerine karşı aranana çözüm yollarıdır.
Öyle ki, çağdaş mimarisiyle inşa edilmiş yapılarda “çevre dostu inşaat malzemeleri” ve akılcı sürdürülebilir tasarım çözümleri kullanılmaktadır. Ek olarak, çağdaş mimarisiyle inşa edilmiş birçok ev, akıllı ev teknolojileri barındırmaktadır.
İçeriğimizin devamında, çağdaş akımın sıklıkla karıştırıldığı modernist mimariyle arasında bulunan farkları daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bilgileri görüntüleyebilirsiniz.
Modern Mimari ve Çağdaş Mimarlık Arasındaki Farklar
Modern mimari, 1900’li yıllar ile 1950’li yıllar arasında en çok tercih edilen mimari stil olmuştur. Dönemde inşa edilen ikonik mimari eserleri incelediğimizde çoğu binanın modernist mimariyle inşa edildiği görülmektedir. Çağdaş tasarım üslubu ise 21. yüzyılda ortaya çıkmış daha doğrusu isimlendirilmiş bir stildir.
Eski ve sıkıcı mimari üsluplara bağlılık yerine serbest formların öne çıktığı çağdaş tasarımda işlev, fonksiyon ve estetiğin yanında günümüzün gerekliliği olan sürdürülebilirlik konusu da ele alınmaktadır.
Çağdaş tasarımın ve modernist mimari akımının en belirgin özelliği inşa etme tekniklerinde sahip oldukları teknolojik imkanlar ve kullanılan modern yapı malzemeleri bulunmaktadır. İçeriğimizde, modern stilde tercih edilen inşaat malzemelerini görüntüleyebilirsiniz.
Olayı daha basite indirgemek gerekirse, modern mimari akımı 1950’ye kadar inşa edilmiş yapıları kullanılan tasarım dilini ifade ederken çağdaş stil, günümüzde inşa edilen ve inşa edilecek sürekli değişen tasarım trendlerini ifade etmektedir.
İki farklı mimari tasarım dilinin birçok benzerliği bulunsa da hem işlendikleri dönemler hem de tasarım konusunda odak noktaları birbirinden farklıdır.
Ek olarak, çağdaş stil kendisini sürekli olarak güncelleyen ve gelecekte inşaat endüstrisinin gelişimi doğrultusunda oluşacak inşa yapım teknikleri ve daha iyi teknik özellikleri olacak yapı malzemeleri sayesinde daha verimli ve daha kullanışlı yapılar inşa etme şansı bulacaktır. Özetle, çağdaş stil geleceğin mimari stilidir.