Güney Kore, Busan kıyılarında okyanus üzerine inşa edilmekte olan Dünyanın İlk Yüzen Şehri projesi yaklaşık olarak 20.000 kişinin konaklayabileceği şekilde projelendirilmiş ve inşa edilmektedir. İnşaat Projesi çeşitli kentleşme fikirleri ile birlikte, Kore bölgesinde yaşanan aşırı yüksek deniz seviyesi sorununa karşı da bir çözüm fikri olarak ele alınmaktadır.
Yüzen Şehir Nedir?
Yüzen şehirler, sabit bir temeli bulunmayan, deniz seviyesiyle birlikte alçalıp yükselen, kendi içerisinde sıfır atık, suyun dönüştürülmesi gibi sürdürülebilir fonksiyonlar barındıran deniz suyu üzerinde kurulan yaşam alanlarıdır.
Yüzen şehir fikri, ilk olarak Seasteading Enstitüsü tarafından ilerleyen dönemde su üzerinde kendini yöneten ulus devletleri oluşturma düşüncesiyle ortaya çıkmış olsa da günümüzde tıpkı modüler yapılar, tıpkı ahşap vb. yapılar gibi geleceğin yaşam alanları olma ihtimalleri üzerinde durulmaktadır.
Dünyanın İlk Yüzen Şehri olma özelliğine sahip olarak yapı Güney Kore’de Buhan kenti sahillerinde, okyanus üzerinde inşa edilmektedir. Yüzen şehirler üzerinde, günümüz şehirlerinde olduğu gibi elektrik hatları, tesisat boruları vb. yapılar bulunacaktır.
Bunların geçmişe dönük olarak farkı şehrin ihtiyaç duyduğu enerjinin tamamen “yenilenebilir“, sürdürülebilir enerji kaynaklarından temin edilecek olmasıdır. Bununla birlikte, bu sistemler modüler yapı teknolojileri kullanılarak inşa edilecek, sürekli ve düzenli olarak değiştirilebilir ve farklı fonksiyonlara hizmet edebilir hale getirileceklerdir.
Yüzen şehirler, inşa edilirken deniz suyu seviyesine karşı önlem amacıyla deniz suyu seviyesine göre yükselen yada alçalan yapı grupları olacaklardır. Temel ile herhangi bir bağları bulunmamakla birlikte, konutların üzerlerinde durdukları platformların altlarında hava ile dolu büyük dubalar bulunmaktadır. Mimari oranlar dikkate alınarak hesaplanan bu dubalar “altıgen” formunda olacaklardır.
İlk Sıfır Karbon Gökdelen!, okumak için tıklayınız.
Uzun vade de iklim değişikliği, enerji kaynaklarının tükenmesi gibi problemlere karşı olarak inşa edilmesi planlanan yüzen şehirler, kıyı kenarı, sahil şehirleri civarlarında inşa edilmektedirler. Yüzen platformlar serbest olmayacağı gibi bir tarafından kıyıda yer alan kara parçasına diğer taraftan ise deniz temelinde, x ve y eksenlerinde hareket edemeyecek şekilde inşa edilmektedirler.
Dünyanın İlk Yüzen Şehri
Güney Kore’de 3.5 milyon nüfuslu bir sahil kenti olan Busan’da inşa edilen yüzen şehir projesi tamamlandığında, dünyanın ilk yüzen şehri olma özelliğine sahip olacaktır. Projenin yüklenicileri arasında, OCEANIX ve UN-Habitat bulunmaktadır.
2019 yılına gelindiğinde dünyaca ünlü mimarlık firması Bjarke Ingels Group (BIG) tafaından şehrin mimari konsepti gözler önüne serilmiştir. Altıgen bir platform üzerinde, çeşitli modüler sistemler üzerinde inşa edilmesi planlanan yapı doğal afetler, tsunamiler ve çeşitli etmenlere karşı dayanıklı şekilde projelendirilmiştir. Planlanan inşaat sürecine göre yapının inşasının 2025 yılında tamamlanacağı ön görülmektedir.
Enerji Verimliliği Yüksek Binalar, okumak için tıklayınız.
Yüzen Şehir Projesi Nerede?
Güney Kore Busan’da okyanus üzerinde inşa edilen yüzen şehir projesi, ilk açıklandığında toplamda 15-20.000 kişi arasında insanın barınmasını sağlayacağı görülmüştür. Kapasite meselesiyle ilgili olarak, projenin mimari Bjarke Ingels, inşa edilen platformun modüler olduğunu, zaman içerisinde ek ve yeni platformlar eklenebileceğini belirtmiştir.
Şehrin, doğal afetlere dayanıklı olmasıyla birlikte öne çıkan diğer özellikleri tamamen kapalı devre bir atık sistemine sahip olmasıdır. Şehir, kendi suyunu, enerjisini ve gıdasını üretebilecek teknolojiye sahip olacaktır.
Golden Gate Köprüsü Nerede?, proje detaylarını görüntülemek için tıklayınız.