Deprem Çantası, deprem ve diğer doğal afetler sonrasında, insanların hayatta kalması için gerekli eşyaların bulunduğu, temel ihtiyaçları bulunduran çantaya verilen isimdir.
Deprem Çantası Nedir?
Deprem Çantası, deprem anında yada sonrasında insanların en temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak, su, ilaç, ilk yardım malzemeleri, aydınlatma cihazları, gıda maddeleri gibi temel ihtiyaç malzemelerinin saklandığı çantalara verilen isimdir.
Deprem ve diğer doğal afetler sebebiyle bölgeye erişimin kesilmesi, göçük altında kalma gibi durumlar ve doğal ihtiyaç kaynaklarına erişimin kesilmesi gibi durumlarda hayati bir kurtarıcı olan deprem çantaları doğal afetlere karşı alınan önlemler arasında yer almaktadır.
Depremler, volkanik patlamalar, sel felaketleri, fırtınalar ve benzeri doğal afetler, insanların hayatını tehdit edebileceği gibi barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını da ellerinden alabilmektedir. Dolayısıyla, insanların hayatta kalmasını ve ihtiyaçlarını karşılaması için gereken temel ihtiyaç malzemelerini deprem çantasında saklamak oldukça hayati bir konudur.
Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?
Deprem çantasında, insanların hayatını koruyacak ve acil durumlarda ihtiyaçlarını karşılayacak temel ihtiyaç malzemeleri bulunmalıdır.
Deprem çantası nasıl hazırlanır sorusuna farklı alternatif cevaplar bulunulabilmektedir. Öyle ki, adım adım ele almamız gerekirse;
- Evdeki kişi sayısına göre çantanın boyutunu belirlemelisiniz.
- İlk yardım malzemelerini temin ederek çantanıza yerleştirin. (Bandaj, merhem, ilaç vb.)
- Kişi sayısı doğrultusunda en önemli ihtiyaç olan temiz içme suyu ekleyin.
- Uzun ömürlü, hazır gıda ürünleri ekleyin. (Paketli enerji barları, meyve suları, bisküvi vb.)
- Koruyucu ekipmanların eklenmesini sağlayın. (Yağmurluk vb.)
- Aydınlatma ekipmanları ekleyin. ( El feneri, pil, kibrit vb.)
- Kişisel eşyaları ekleyin.( Kimlik vb. önemli belge kopyaları, dolu telefon bataryaları, varsa araba anahtarı yedeği vb.)
Doğal afet anlarında ve sonrasında, ailenizde bulunan kişi sayısına göre, yaşlarına göre değişebilen malzeme çeşidi ve miktarları bulunmaktadır. Standart bir doğal afet çantasında,
- Sizlere ait önemli belgelerin fotokopileri
- Önemli acil ihtiyacı bulunan giysiler
- Hijyen malzemeleri
- Su, (En önemlisi)
- Temel hazır gıda ürünleri
- İlk yardım çantası
- Aydınlatma ürünleri
gibi temel ihtiyaç malzemeleri bulunmalıdır. İçeriğimizin devamında, ana başlıkları detaylı olarak inceleyeceğiz.
Afet ve acil durum çantası hazırlanırken dikkat edilmesi gereken diğer hususları ve daha fazlasını, AFAD‘a ait web sitesinden görüntüleyebilirsiniz.
Doğal afet durumlarına, kendimizi, ailemizi ve yaşam alanlarımızı nasıl hazırlamalıyız, doğal afet anlarında neler yapılmalı başlıklarını incelediğimiz içeriğimize göz atmayı unutmayın.
Deprem Çantasında Neler Olmalıdır?
Deprem Çantası yada diğer adıyla afet ve acil durumlar çantası, doğal afetler sonucunda insanların kurtarılana kadar yada barınma alanları dışında hayatta kalmalarına yardımcı olan önemli bir çantadır. Çanta içeriğinde yalnızca önemli dereceden temel ihtiyaç malzemeleri bulunmalıdır.
Yetkililer tarafından da önerilen doğal afet çantası malzemeleri şunlardır;
- Yeteri kadar temiz içme suyu bulunmalıdır.
- Uzun süreli açlığın önüne geçebilmek adına konserve, meyve suyu ve bisküvi gibi uzun raf ömrü bulunan hazır gıdalar bulunmalıdır.
- Acil durumlar için gerekli olabilecek, olası yaralanmalara karşı ihtiyaç duyulacak ilk yardım malzemeleri bulunmalıdır. Bandaj, antiseptik merhemler, ateş düşürücüler ve ağrı kesici gibi malzemeler.
- Olası elektrik kesintilerine karşı, fener, kibrit, kafa lambası gibi aydınlatma ekipmanları bulunmalıdır.
- Afet haberlerini takip edebilmek adına olası telekomünikasyon kesintilerine karşı, pilli radyo bulunmalıdır.
- Soğuk havalara karşı, battaniye, yağmurluk, yedek çorap, iç çamaşırı gibi koruyucu giysiler bulunmalıdır.
- Yedek bir cep telefonu, ekstra batarya, powerbank gibi şarj kaynakları bulunmalıdır.
- Önemli kişisel belgelerin fotokopileri yer almalıdır. Örneğin, kimliklerin fotokopileri, varsa kullanılması zorunlu ilaçların listesi, tapular vb.
Yukarıda yer alan temel ihtiyaçlar listesi, kişi sayısı, kişilerin yaşları ve varsa hastalıklarına bağlı olarak değişebilmektedir. En doğru bilgileri, Afad’a ait web sitesi üzerinden edinebilirsiniz. İçeriğimizin bilgilendirme amacıyla hazırlandığını belirtmek isteriz.
En çok tercih edilen yapı türleri arasında betonarme yapılar ön plana çıkmaktadır. Fakat çelik, bir yapı malzemesi olarak mukavemet ve depreme dayanıklılık olarak daha iyi değerlere sahiptir. Çelik yapıların özelliklerine göz atmayı unutmayınız.
Deprem Çantası Nereye Konulmalıdır?
Afet ve acil durum çantaları, ev içerisinde birkaç farklı noktaya konumlandırılmalıdır. Ev sakinleri tarafından en hızlı erişilebilen noktalarda bulunan afet çantaları, olay anında göz önünde bulunmak zorundadır.
Birkaç farklı, deprem çantası hazırlanması gerektiğini önermekle birlikte yatak odası, mutfak, çalışma odası, çocuk odası ve ev girişi antre, koridor bölgeleri deprem çantası için doğru konumlar olacaktır.
Bununla birlikte ekstra olarak, aracınızın bagajında da bir afet çantası bulundurmak sizler için çok faydalı olacaktır.