Deprem Ve Doğal Afetlerden Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Strucare ekibi olarak, bugün sizler için bir rehber niteliğinde olması amacıyla, Deprem ve Doğal Afetlerden Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir? isimli bir çalışma yaptık. Umarım böyle durumlar bir daha yaşanmaz, umarız böyle tedbirlere gerek kalmaz.
İzmir’deki son büyük depremler, çeşitli üniversitelerden çeşitli devlet kurumlarını, mühendisleri ve araştırmacıyı inşaat başarısızlıklarını incelemeye ve bina güvenlik özellikleri ve güçlendirmeleri önermeye sevk etti. Hem felaketler hem de onu takip eden araştırmalar, inşaatta bu tür iyileştirmelere yol açar mı? Bekleyip göreceğiz.
Doğal Afetlerden Korunmak İçin Bireysel Olarak Neler Yapabiliriz?
Doğal afetlerin neden olduğu bu tür olaylar, günümüzün bina standartlarını geliştirmeye yöneltmekte ve depreme dayanıklı malzemeler, acil durum alarmları ve çıkışları, yangın hortumları ve söndürücüler ve hatta apartmanlarda bodrum sel pompaları gibi güvenlik özelliklerinin kurulumunu güçlendirmelidir. Bu, ev sahiplerinin benzeri görülmemiş olaylardan daha fazla koruma almasını sağlar.
Ancak, insanlar felaket başladığında onlarla nasıl başa çıkacaklarını gerçekten biliyorlar mı? Bir apartman dairesinde bu tür güvenlik önlemleri, onları bir felaket sırasında yüzde 100 güvenli hale getirecek kadar etkili mı? Her olası felaket öncesinde, sırasında ve sonrasında dairenizde iyi korunmanız için önemli ipuçlarını sizler için derledik:
Depreme Karşı Evde Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?
Depremden önce alınması gereken tedbirler
- Avizeleri ve diğer asılı nesneleri yalnızca insanların geçtiği alanlara (koridorlar ve fuayeler) ve insanların çoğu zaman dairede kaldıkları yerlere (oturma odası, mutfak veya yatakların üzerine) monte edin.
- Deprem sırasında bunların ve ağır içeriklerinin düşmesini önlemek için rafları ve dolapları sabitleyin.
- Yatağınızın etrafındaki eşyaları kontrol edin; başka yerlere taşıyabileceğiniz baş üstü veya duvar çerçeveleri ve uyurken başınızın üzerinden düşmelerini önlemek için abajurları kaldırın.
- İşyerinizde ya da evinizde, deprem sırasında korunabileceğiniz noktalar bulun.
Deprem sırasında dikkat edilmesi gerekenler
- Sağlam bir masanın altına ya da duvara yaslanın ve daha güvenli bir yer aramak için hemen dairenizin dışına koşmayın.
- Örtü olarak kullanacak bir şey yoksa, aşağı inin ve başınızı ellerinizle kapatın.
- Parçalanabilecek pencerelerden uzak durun.
Depremden sonra yapılması gerekenler
- Ana elektrik anahtarlarını ve gaz kaynaklarını kapatın.
- Kırık cam ve diğer keskin parçalara basmamak için çıplak ayakla dolaşmayın.
- Artçı sarsıntıları bekleyin; deprem kadar şiddetli olabilirler.
- Herkesi apartmandan çıkarın ve elektrik ve lamba direklerinin yanı sıra ağaçların yakınında olmayan alanlara götürün ve apartman yapısı ve gaz, su ve elektrik hatları incelenip hasarlardan arındırılıncaya kadar onları orada tutun.
Kasırgalar, Yağmur Fırtınaları ve Sel Gibi Doğal Afetlerden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Kasırga, yağmur fırtınaları ve selden önce dikkat edilmesi gerekenler
- Her zaman fırtınanın yönünü ve yerel tavsiye ve uyarıları haberler yoluyla takip etmelisiniz.
- Taşınabilir radyolarınız, cep telefonlarınız ve hatta dizüstü bilgisayarlarınız gibi özellikle iletişim için gerekli olan tüm elektronik cihazları şarj edin.
- Elektrik kesintilerine hazırlanın ve el fenerlerini ve yedek pilleri, iki beş galon gaz, içme suyu ve en az üç gün dayanabilecek konserve yiyecekleri saklayın.
- Tüm pencere ve kapıları kapatın. Fırtınanın tahmin edilen rüzgar hızına bağlı olarak, kuvvetli rüzgarların kırılmasını önlemek için pencereleri ahşap panellerle kapatmanız gerekebilir.
- Dairenizin sel veya toprak kayması ihtimali olan bir bölgede olup olmadığını öğrenin.
- Sel bekliyorsanız, suyun içeri sızmasını önlemek için ön kapınızda engeller ve tıkanıklıklar oluşturun.
- Giysileriniz, diş fırçanız, ilaçlarınız ve ilk yardım çantanız, önemli belgeleriniz vb.Gibi bazı ihtiyaçlarınızı, dairenizi boşaltmanız gerekmesi ihtimaline karşı yanınıza alın.
Felaket sırasında dikkat edilmesi gerekenler
- Koşulların kötüleşmesi ihtimaline karşı tahliye önerilerini izlemeye devam edin.
- Evinizin bulunduğu yer sele eğilimli ise, ıslanmalarını önlemek için aletleri ve değerli eşyaları evin daha yüksek bölümlerine yerleştirin.
- Çevreleyen mahalleyi izleyin
- Sel ve yükselen su seviyeleri için, özellikle daireniz binanın alt katındaysa.
- Sel suyundayken elektrikli eşyaları çalıştırmayın.
- Özellikle sel seviyesi dairenin elektrik prizlerine ulaşıyorsa, cihazların elektrik fişlerini çekin.
Kasırga, yağmur fırtınaları, selden sonra yapılması gerekenler
- Yerel tavsiyeler güvenli olduğunu onaylamadıkça kendi musluğunuzdan içmeyin.
- Sel yatıştıktan hemen sonra elektrik prizlerini kullanmayın. Dairenin elektrik devrelerinde kesinti olup olmadığını kontrol edin.
- Özellikle fırtına sırasında ıslandığında ahşap yapıların bütünlüğünü değerlendirin.
Yangından Korunmak İçin Evde Alınması Gereken Önlemler
Yangından önce alınması gereken önlemler
- Duman maskeleri, gözlükler ve fenerler içeren bir yangın güvenlik seti bulundurun.
- Ünitenizdeki duman alarmlarının ve yangın söndürücülerin düzgün çalıştığından emin olun.
- Çalışan piller için alarmları ve yangın söndürücüleri kimyasal veya mekanik kusurlar için kontrol edin.
- Daire yaşlandıkça, elektrik kablolarını yıpranma ve çatlaklar açısından kontrol etmelisiniz.
- Binanızdaki yangın güvenliği planını bilin. Planın bir kopyası her birimin her ön kapısının arkasına asılmalıdır veya her yeni sahibine veya apartman sakinine verilmelidir.
- Yangın çıkışlarının engellenmediğinden, kendi kendine kapandığından ve iyi çalıştığından emin olun. Çöp kutuları, bisikletler ve diğer eşyalar için depo olarak kullanılmamalıdır.
Yangın sırasında dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?
- Dairenizde kalmaya karar vermeniz, sadece yanmaz bir binada yaşıyorsanız ve dairenizin üstündeki ünitede yangın varsa düşünülmelidir. Ancak, yangın hızlı bir şekilde kontrol altına alınamazsa, binayı derhal terk edin.
- Dumanın içeri sızmasını önlemek için tüm kapıları ve vantilatörleri koli bandı veya ıslatılmış havlularla kapatın ve mühürleyin.
- Banyolarda, özellikle kaçış için penceresiz veya açıklıkları olmayanlarda saklanmak her zaman en iyi seçenek değildir, özellikle de yangın hızla yaklaşıyorsa. Bazı insanlar, yangını söndürmeye yetecek kadar su içerdiğini düşünerek içeride sıkışıp kalmışlardır. Gerçek şu ki, yangın genellikle su borularını ısıtır, bu da insanı yangını söndürmek için kullanmadan önce bile haşlayabilir.
- Dairenin içindeyken pencerelerin yakınında kalmak iyi bir seçenek olabilir. Bu, duman hala duvarlardan içeri girerse havanın solunmasına izin verir ve kurtarıcıların hala binanın içinde olan insanları görmesine yardımcı olur.
- Yangın dairenizin altından gelmiyorsa, solunması için hava girmesine izin vermek için pencereleri birkaç santim açın.
- Ayrıca, tahliye için yardıma ihtiyaç duyulduğunda, kurtarıcıların kolay görülebilmesi için pencerenin dışında el sallayacak bir bez veya havlu bulundurulması da tavsiye edilir.
- Özellikle daireyi boşaltmanız gerekiyorsa gözlüklerinizi ve duman maskelerinizi takın. Maskeniz yoksa dumanı solumaktan kaçınmak için ağzınızı ve burnunuzu ıslak bir bez veya havluyla kapatın.
- Tahliye sırasında bir kapının açılması gerekiyorsa, kapının altından duman gelip gelmediğini kontrol edin ve açmadan önce elinizin arkasıyla düğmenin sıcaklığını hissedin. Duman varsa veya düğme çok sıcak veya sıcaksa kapıyı açmayın.
- Kapı açılabiliyorsa, kendinizi diğer oda veya salondan gelen beklenmedik ısı veya duman patlamalarından korumak için düğmeyi çevirdiğinizde arkasında durun. Bu olduğunda, hemen kapıyı kapatın ve başka bir çıkış bulun.
- Her zaman arkanızdaki tüm kapıları kapatın ve tahliye sırasında asansörleri kullanmayın.
- Duman dairenize veya kaçış alanına ulaşırsa, en güvenli çıkışa doğru ilerleyin. Duman yukarı doğru kaçar ve aşağı çekilmez. Bu, duman seviyesi ile zemin arasındaki boşluğu, çıkarken nefes alabilen tek alan yapar.
- Hiçbir duman belirtisi göstermeyen bir merdiven kullanın. Merdivenden duman geldiğini görüyorsanız, kapıyı kapatın.
Yangından sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Yangın söndürüldükten sonra yangın güvenliği uzmanlarının önerilerini bilin ve bunlara uyun.
- Dumanın dairenize verdiği zararı değerlendirin.
- En yakın sağlık kuruluşuna giderek, olası soluduğunuz zehirli gazlar için uygun bir tedavi görün.