Dünyanın Sınırlarını Zorlayan Yapılar, başlıklı yazımızda dünyanın dört bir yanında bilim adamları ve araştırmacıların çalışmalarını sürdürebilmeleri için su altında, dünyanın bir ucu olan Antarktika kıtasında ve daha bir sürü noktada inşa edilen yapıları inceleyeceğiz.
Dünyanın Sınırlarını Zorlayan Yapılar
Bilim adamları, çevresel sorunlar, deniz seviyelerindeki değişimler ve iklim değişikliği gibi günümüzün en önemli problemlerine çözüm bulabilmek adına çalışmalarını sürdürüyorlar. Olayları yerinde inceleyebilmek ve gözlem yapabilmek adına günümüzün teknolojisi kullanılarak birbirinden farklı ve özel noktalarda bilim laboratuvarı inşa edilmektedir.
Henry Arctowski Polonya Antarktika İstasyonu
Henry Artowski araştırma istasyonu, Antarktika kıtasında King George adasında inşa edilmiştir. Güney Shetland Takımadalarında bulunan Polonya Bilim Akademisi, altın renkli olup metal kullanılarak kaplanmış prefabrik bir yapıdır.
Modüler bir yapı olarak tasarlanmış bilim merkezi, yerden 3 metre yükseklikte olup, özel bir temel sistemi ile yapı altında su, kar ve rüzgarın hareket etmesine izin verecektir. Ek olarak yapı, içerisinde çalışan bilim insanlarının kendi ekinlerini elde etmesi ve besin ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla kendi bünyesinde özel bir seraya sahiptir. Yapı elektriğini yakınında bulunan rüzgar türbinlerinden temin etmektedir.
Dünyanın En Gelişmiş Su Altı Araştırma Merkezi PROTEUS
Henüz inşa aşamasında olan PROTEUS, İsviçreli tasarımcı Yves Behar ve ABD merkezli olan Fabien Cousteau Su Altı Öğrenim Merkezi ortaklığı ile tasarlanıp geliştirilmiştir.
Uluslararası Uzay İstasyonunun, su altı versiyonu olarak düşünülerek tasarlanan yapı fuce project firması ve Yves Behar tarafından tasarlanmıştır. Dünyanın En Gelişmiş Su Altı Araştırma Merkezi sloganıyla yola çıkılmış olan projede su altında bilim adamlarının uzun süre yaşayabilmesi ve çalışabilmesi amaçlanmaktadır. PROTEUS, deniz yaşamını, farklı deniz canlılarını keşfetmekle birlikte, okyanusların iklim değişiklikleri ve gezegenimizde yaşanan diğer değişimlerle nasıl etkilendiğini inceleyecektir.
PROTEUS, planlanırken şuana kadar inşa edilmiş deniz altı yapılarının yaklaşık 5 katı olacak şekilde tasarlanmıştır. Ek olarak yapı projesi hazırlanırken, yaklaşık 20 kişinin en az 45 gün herhangi bir sorun olmadan yaşanması fikrine öncelik verilmiştir.
Cape Horn Araştırma Merkezi
Şili’de Antarktika bölgesinde bulunan Navarino Adası civarında bir kasaba olan Puerto Williams’ta yapılması planlanan Cape Horn laboratuvarı, içinde bulunduğumuz 2021 yılında tamamlanarak faaliyete geçeceği düşünülmektedir.
New York’da Şilili mimarlar Grupo Cuatro ve Cristian Ostertag tarafından tasarlanan yapı, geri dönüşümlü çelik ile kaplanarak, yeşil çatılar ile kendi yağmur suyunu toplayacaktır.
Yeşil Çatı Nedir, Nasıl Yapılırlar? Başlıklı yazımızı okudunuz mu?
Mimarlar Elinden Çıkmış En İlginç Tasarımlar Serisi (1) Başlıklı yazımızı okudunuz mu?
Bu serinin devamını kesinlikle bekliyorum. Cape Horn laboratuvarı hakkında daha detaylı bir çalışma yapabilir misiniz? Yabancı kaynaklardan takip etmek kolay olmuyor. Ülkemizde böyle özel yapı sektörü çalışmaları görmek çok memnun edici teşekkür ederim.
Harika bir içerik olmuş. Bunlar kesinlikle bir mimarın bilmesi ve incelemesi gereken yapı örnekleridir. Mimari eserlerle ilgili çalışmanızın devamını görmek dileğiyle.