Golden Gate Köprüsü Golden Gate Boğazı üzerinde ulaşımı sağlamak ve San Francisco şehri ile Marin County bölgesi arasında ulaşımı sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Köprü inşası 5 Yıla yakın sürmüştür. İnşasına başlama tarihi fiili olarak 5 Ocak 1933 tarihinde olmuştur. Golden Gate Köprüsü ne zaman açıldı sorusunun cevabı ise 27 Mayıs 1937’dir.
Golden Gate Köprüsü
Golden Gate Köprüsü (Altın Kapı) dünyanın en özel ve en önemli köprülerinden birisi olarak görülmektedir. Altın Kapıyı diğer köprülerden ayıran, eşsiz kılan birçok farklı özelliği vardır. Devasa kuleleri, geniş kabloları en önemlisi de dünyadaki en uzun 7. asma köprüsü olmasıdır. Golden Gate Köprü uzunluğu 2.73 km’dir.
5 Ocak 1933 tarihinde inşaatına başlanan köprünün inşa süreci dönemin teknik şartlarından ötürü oldukça zorlu olmuştur. Josef B. Strauss‘un baş mühendis olarak görev aldığı köprü inşasında 11 işçi yaşamını yitirmiştir. Yapım süreci 4 yıl süren Golden Gate Köprüsü tamamlandığında dünyanın en uzun köprüsü olma özelliğini kazanmıştır.
Golden Gate (Altın Kapı) Köprüsünün öne çıkan özelliklerini incelediğimizde, bugün en dikkat çeken noktasının “rengi” olduğu görüyoruz. Golden Gate Köprüsünün neden turuncu sorusunun cevabı ise şöyledir. Köprü yapılırken kışları görünürlüğünün iyi olması, dikkat çekmesi ve kayıkçıların su üzerindeki görüşünün düşünülmesi ve askeri sebeplerdir.
Ek olarak, Abd savaş bakanlığı bu köprünün yapımına itiraz etmiştir. Geçilecek asma köprü açıklığının (2.73km) olası bir düşman saldırısında savunma zafiyetleri yaratacağı düşünüldü. O dönemki Abd donanması yetkilileri, olası bir bombalamada kendi donanma gemilerinin San Francisco körfezinde enkaz altında kalabileceğini yada bölgede sıkışıp kalabileceklerini öne sürdüler.
Golden (Altın Kapı) Bridge Yapısal Özellikleri
Golden (Altın Kapı Köprüsünün) Gate Köprüsü bir mühendislik harikası olarak 27 Mayıs 1937’den beri hizmet vermektedir. İstatistiki olarak günde 40 milyon araç geçişi sağlayan köprü San Francisco körfezi için önemli bir geçiş noktası olmakla birlikte turistler içinde bir odak noktasıdır.
İnşaat Yapım Aşamaları Nelerdir, başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
Golden Gate (Altın Kapı Köprüsünün) başlıca teknik özellikleri ise şöyledir.
- Köprünün inşasına başlangıç tarihi: 5 Ocak 1933
- Köprü açılış tarihi: 27 Mayıs 1937
- Köprüden sorumlu Baş Mühendisi: Josef B. Strauss
- Köprü uzunluğu: 2.73 KM
- Köprünün yüksekliği: 235 M
- Köprü ayakları arası genişlik: 1.28 KM
- En kalın halat genişliği: 9 CM
- Köprü Ağırlığı: 887.000 TON
- Köprü maliyeti (Dönem maliyeti): 35 Milyon USD
Golden Gate (Altın Kapı) Köprüsünün inşa edildiği dönemde ABD ulusal olarak zor ve oldukça yoksul bir dönemden geçiyordu. Bu dönemin genel adı ise tarihte “Büyük Buhran” olarak geçmektedir.
Dönemin maliyeti olarak 35m USD oldukça yüksek bir miktardı. Dönemin teknolojisi bu mühendislik harikası yapının inşa sürecini oldukça zorlaştırmıştır. Baş mühendisin tartışmalı kararları ve uygulamaları ile birlikte tamamlanan köprü içerisinde bir çok gizem bir çok detay barındırmaktadır.
Golden Gate Köprüsü Nerede?
Golden State Bridge yani Altın Kapı Köprüsü, San Francisco’nun aynı zamanda Amerika Birleşik Devletlerinin (USA) en ikonik yapılarından birisidir. Şehirde bolca poster, fotoğraf vb. unsurlar üzerinde köprüyü görebilirsiniz. Yazımıza başlarken belirttiğimiz dünya üzerinde en fazla fotoğrafı bulunan köprü olma özelliğini hatırlatmak isterim. Buradan yapının ne kadar sembolik ve turistik olduğunu anlayabiliriz.
Köprünün bir ayağı, San Francisco’da bulunurken diğer ayağı, Marin County bölgesinde bulunmaktadır. Körfezin pasifik okyanusu ile buluştuğu noktada bir dar boğaz olan köprü ABD hükümetinin San Franciscoyu ülkenin kuzeyine bağlama hayallerini mümkün kılmıştır.
Mimarlar Elinden Çıkmış En İlginç Tasarımlar Serisi (1), başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
Kaynakça
https://www.britannica.com/topic/Golden-Gate-Bridge
https://www.parksconservancy.org/parks/golden-gate-bridge
https://www.visitcalifornia.com/experience/golden-gate-bridge/
Herhalde yap işlet değildir….! !.aydınlatıcı yazınız için teşekkürler..