İnsanlık tarihinin ilk yıllarında ortaya çıkmış olan tasarım kavramı, zaman içerisinde yapı tasarımı özelinde, mimari tasarım olarak ifade edilmiştir. Mimarlar Elinden Çıkmış En İlginç Tasarımlar, dünya tarihi boyunca inşa edilmiş ilginç ve ikonik mimari yapıları tanımlamaktadır. İçeriğimizde, ikonik eserleri görüntüleyebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
Mimarlar Elinden Çıkmış En İlginç Tasarımlar Serisi
Yapı tasarımında, olayının yapı taşlarından birisinin hatta ilk taşının hayal etmek, hayal gücü olduğunu biliyoruz. Hadi, gelin birlikte Mimarlar Elinden Çıkmış En İlginç Tasarımlar Serisi (1) başlığı altında bu ilginç tasarımları inceleyelim. Modern mimariyi ve mimarlarını düşünürken aklınıza ne geliyor? Şık çizgiler, akıllara durgunluk veren yapılar… Bu harika tasarımların bazıları için durum kesinlikle böyle değil.
Her şey tadında güzel olduğu gibi, tamamıyla nicel bir kavram olan hayal gücüde kesin olarak buna dahildir. Tabi, yapıların hizmet ettiği amaç, müşterilerin özel istek ve ihtiyaçları kesinlikle bizim iyi yada kötü algımızın önünde gelmektedir. Mimarlar Elinden Çıkmış En İlginç Tasarımlar listemizde yer alan bu ikonik yapılara ek olarak incelememizi istediğiniz yapıları yorumlarda belirtmeyi unutmayınız.
Mimarlık Nedir?, mimari tasarımcılığın, mimariye giriş 101 sorusu olan mimar olmak nedir, nasıl mimar olunur gibi sorulara cevap aradığımız içeriğimizi görüntülemeyi unutmayınız.
Mimarlar Elinden Çıkmış En İlginç Yapı Örnekleri
Mimari tasarım çalışmaları, tasarlayan kişilerin tasarımcı kişiliğiyle birlikte inşa edildikleri dönemin özelliklerini net şekilde yansıtan eserlerdir. Mimarlık tarihi serilerimizde daha önce incelediğimiz üzere, mimari ölümsüz bir tasarım dilidir. Strucare ekibi olarak sizlere dünya üzerinde en dikkat çekici yapılar olarak nitelendirilen bu yapılar arasında derlediğimiz, dünyanın en sıra dışı mimarisine sahip yapıları serimizin ilk bölümüyle başlamak istiyoruz.
İçeriğimizin devamında aşağıdaki Mimarlar Elinden Çıkmış En İlginç Tasarımlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Mind House
- The Crooked House
- Stone House
- Lotus Temple
- Cathedral of Brasilia
Yukarıdaki eserler, geçmişten günümüze ikonik hale gelmiş ve her yıl binlerce ziyaretçiyi kendisine çeken özel mimari eserlerden bazılarıdır. İçeriğimiz düzenli olarak güncellenecek bir içeriktir. Tarayıcılarınızda favorilere ekleyerek içeriğimizde yaptığımız güncellemeleri görüntüleyebilirsiniz.
Dünyanın Sınırlarını Zorlayan Yapılar başlıklı içeriğimizde, mimarinin geleceğinde inşa edilebilecek yapıları, günümüz tasarım ve inşa imkanlarının sunmuş olduğu sınırları inceliyoruz.
Mind House(Akıl Evi)
Mind House Antonì Gaudi’nin başyapıtlarından biridir. El Carmel (Barcellona, Katalonya, İspanya) tepesinde Parc Güell’de yer almaktadır.Proje planlanırken aslında 60 ev ve 1 park olarak tasarlanmıştı, ancak Antonì Gaudi ancak 2 evi tamamlayabildi. Bu projede Gaudì doğal formları yeniden üreten orijinal bir sanat eseri yaratmıştır, örneğin sütunlu ağaç formlarına sahiptir. Merkezi basamaklarda harika bir çeşme vardır, bir çeşit semender var. Beyaz seramik ve parlak renklerle camları süsleyen çok sayıda heykel bulunmaktadır.
The Crooked House(Çarpık Ev)
The Crooked House’a benzersizlik katan sürrealist detaylar taş dekorları, renkli vitray girişleri ve kumtaşı ile çerçevelenmiş pencerelerdir. Ev gün ışığında oldukça ilgi çekicidir fakat özellikle geceleri aydınlatma ile gerçekte eşsiz bir görüntü sunmaktadır.
Polonya’nın Spot şehrinde bulunan çarpık ev, ülkeyi ziyaret eden turistler için bir odak noktasıdır. Yapımı 2004 yılında tamamlanmış olan bu yapıyı Zaleski & Szotynscy isimli mimarlık firması tasarlamıştır. Yapı, bir alışveriş merkezinin parçası olarak kullanılmaktadır.
Stone House(Taş Ev)
Portekiz’deki Fafe Dağları’na sıkışmış bu çılgın taş ev hakkında ne düşünüyorsunuz?
İki dev taş arasına inşa edilmiş ve beton bir karışımla bağlantılı olan evin zamanında çok popüler olan Amerikan Çakmaktaş karikatüründen esinlenildiğine dair söylentiler bulunmaktadır.
Lotus Temple(Lotus Tapınağı)
Lotus Aralık 1986’da halka açıldı. Tapınak Henüz tasarım aşamasındayken bile katıldığı bazı yarışmalardan ödül alarak dönmüştür.
İranlı mimar Fariborz Sahba tarafından tasarlanmış olup, daha sonra birkaç ödül daha almıştır. Lotus Tapınağı adını tasarımından almıştır. Hindistan’ın Delhi şehrinde bulunan lotus tapınağı, 1986 yılında tamamlanmış bir ibadethanedir.
Cathedral of Brasilia(Brezilya Katedrali)
İbadethanelerin toplumdaki yeri tartışılamaz, bu bizde nasılsa yabancı ülkelerde de aynı şekildedir. Bu nedenle tasarımın çevresine karşı önemi ve kişiliği olması gerekiyordu. Oscar Niemeyer, bu tasarımıyla 1988’de Pritzker Ödülü’nü almıştır.
Türkçesi Brezilya Katedrali olarak ifade edilen yapı bir Roma Katolik Katedralidir. Yapının mimarı, Oscar Niemeyer olup yapı Brezilya’nın başkenti Brasília’da inşa edilmiştir.