Eğitim aldıkları fakültelerin inşaat mühendisliği bölümünden mezun olmuş kişilere inşaat mühendisi denir. İnşaat mühendisliği tarihin bilinen en eski meslek gruplarından birisidir.
İngilizcesi Civil Engineering olmakla birlikte Türkçeye çevrildiğinde sivil mühendislik olarak tanımlanmaktadır. İnşaat Mühendisliği Tarihine bakıldığında, bütün mühendisliklerin ana odağı, çıkış noktası olmuştur. Nasıl iyi bir inşaat mühendisi olurum sorusuna birlikte cevap arayalım.
İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?
İnşaat Mühendisliği insanların kalıcı hayat geçişlerinden itibaren temellerini atmış bir mühendislik dalıdır. Yaşadıkları bölgenin yapısal, fiziki ihtiyaçları doğrultusunda zaman içerisinde şekillenmiş bir bilimdir.
İnşaat Mühendisi ticaretin gelişmesi, savaşların çıkması, yerleşik hayatın gereksinimleri gibi nedenlerden ötürü yapısal çevreyi inşa etmiştir. Tarihin yapılar özelinde şekillenmiş olduğu düşünülürse inşaat mühendisleri aynı zamanda toplum mühendisliği görevini de üstlenmişlerdir.
İnşaat Mühendislerinin başlıca görev ve sorumlulukları şunlardır;
- Statik proje hesapları yapılması
- Mimari proje üzerine çalışmalar
- İnşaat yapım planlaması süreçleri
- Yapım maliyet ve yapım işi hakediş yönetimleri
- Ekip ve şantiye yönetimi
- Yapı inşa süreci
gibi alanlarda görev yapmaktadırlar.
İlk İnşaat Mühendisleri, barajlar, yollar, duvarlar, kale surları, hendekler, tarım üzerine sulama sistemleri gibi yapılar inşa etmişlerdir. Günümüze gelindiğinde inşaat mühendisleri, köprüler tasarlamak binalar inşa etmekten çok daha fazlasını yapmaktadırlar. Otomotiv sektöründe şasinin taşıma kapasitesinden, uzay istasyonu tasarımlarına, hidroelektrik santrali inşaatına, yol inşaatından su kaynakları teminine kadar uzanan geniş bir iş koluna sahiptir.
İnşaat Mühendisliği Nedir ? Ne İş Yapar, başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
İnşaat Mühendisi Kendini Nasıl Geliştirir?
İnşaat mühendisleri, inşaat yapım sürecinin bütün aşamalarında görev almaktadırlar. Mimari Proje tasarımı, statik proje çizimi ve hesaplarından inşaat planlamasına, ekip ve şantiye yönetiminden, inşaat yapım sürecine kadar birçok alanda çalışırlar.
İnşaat Mühendisleri kendilerini geliştirmek için şu adımları izlemelidirler;
- Başarılı ve geliştirilmeye açık bir iş ağı
- Teknik becerilerini geliştirme
- İletişimini güçlendirme
- Yabancı dillere hakim olma
- Yurtdışındaki inşaat trendlerini takip etme
Yeni Mezun İnşaat Mühendisleri, mesleğin sadece okulda öğretilen yapı ve şantiye bilgileri üzerine olduğunu düşünerek büyük bir yanılgıya düşmektedirler. Başarılı bir inşaat mühendisi olmak için atılacak ilk adım eğitim hayatında kurulacak başarılı iş ağı ve şantiye, statik proje ofisi stajlarında edinilen tecrübeden geçmektedir.
Öncelikle iyi bir mühendis olmak için yaptığınız mesleği sevmeniz gerekmektedir. Özellikle son dönemde ülkemizde inşaat mühendisleri iş bulmakta zorlanmaktadır. Bu nedenle sürekli olarak gelişime ve yeniliğe açık olmalıdırlar.
İyi Bir İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur
İnşaat mühendisliği kendi içerisinde birçok ana bilim dalına sahiptir. Bazıları tek bir alanda uzman olmak isterken bazıları ise genel itibariyle bütün alanlarda bilgi sahibi olmak üzerine çalışmaktadırlar.
İnşaat Mühendisliğinin Ana Bilim Dalları ise şunlardır;
- Yapı Mühendisliği
- Ulaştırma Mühendisi
- Su Kaynakları Mühendisliği
- Çevre Mühendisliği
- Geoteknik Mühendisliği
gibi inşaat fakültesi bilim dallarını içermektedir.
Dolayısıyla, inşaat mühendisliği mesleği içerisinde birçok yetkinlik gerektirmektedir. Öncelikle, nasıl iyi bir inşaat mühendisi olurum sorusunun cevabı iyi derecede matematik ve fizik bilgisine sahip olmaktır. Yapı sektöründe çalışacak mühendisler seçtikleri çalışma alanına göre teknik konulara hakim olmalıdırlar. Yeniliklere açık olmakla birlikte ülkemizde ki ve diğer ülkelerde ki yapı ve tasarım trendlerini sürekli olarak inceleyerek kendilerini güncellemelidirler.
İnşaat Mühendisliği Nedir? | Yapı Mühendisliği Tarihi, başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
İyi Bir İnşaat Mühendisinin Sahip Olması Gereken Özellikler
İyi Bir İnşaat Mühendisi olmak hepsinden önce mesleğini sevmek aynı şekilde yüksek insani değerlere sahip olmaktan geçmektedir. Çünkü inşaat mühendisliği mezunları yapı, tasarım ve inşa haricinde yaptıkları yapılar sayesinde bir nevi toplum mühendisi görevi görmektedirler.
İnşaat Mühendislerinin sahip olması gereken özellikler şunlardır;
- Teknik kabiliyet ve becerileri yüksek olmalıdır
- Proje yönetim süreçlerinde başarılı olmalıdır
- İletişim yetenekleri kuvvetli olmalıdır
- Yaratıcı olmalıdır
- Çözüm odaklı olmalıdır
- Kritik anlarda soğukkanlı olmalıdır
Başarılı inşaat mühendislerinin kariyerlerini incelediğimizde yukarıda ki gibi ve daha birçok önemli özelliğe sahip oldukları görülmektedir. İyi bir mühendis olmak için teknik becerilerin yanında, planlı bir kariyer yönetimi, işine duyduğu saygı ve mesleğine gösterdiği özen diğer önemli konulardır.
İnşaat Mühendislerinin Bilmesi Gereken Programlar
İnşaat Mühendislerinin bilmesi gereken programlar çalıştıkları sektör, çalıştıkları anabilim dalı özelinde değişmektedir. Dolayısıyla bir çok yapı mühendisliği yazılımı bulunmaktadır.
En iyi ve en çok kullanılan inşaat mühendisliği programları şunlardır;
- Staad Pro
- Primavera
- Microsoft Project
- Etabs
- Arcgis
- Sap 2000
- Sta4Cad
- StormCad
- WaterCad
- Mx Roads
- ProBina
- Bluebim
- Revit
- 3Ds Max
- AutoCAD 2d, 3d
- Ms Office
gibi programlar, inşaat mühendislerine çalıştıkları projelerde yardımcı olmaktadırlar. Bu programları tek tek inceleyen bir seri için çalışmalarımız devam etmektedir. Özetlemek gerekirse, altyapı boru ağlarının tasarımından, havuz modellemeye, inşaat maliyet planlamasından proje yönetimine bir çok alanda kullanılmaktadırlar.
AutoCAD Nedir Nasıl Kullanılır? | AutoCAD Rehberi, başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
İnşaat Mühendisliği İş İmkanları
Ülkemizde son dönemde daralmaya gitmiş olan inşaat sektörü yeni mezun inşaat mühendislerini korkutmaktadır. Fakat bilinmelidir ki iyi bir inşaat mühendisi olmak bu ve bunun gibi birçok sorunun üzerinden gelmenizi sağlayacaktır.
Özellikle yurtdışı inşaat piyasası yüksek hacimli bir istihdama sahiptir. Dünyanın her yerinde her ülkesinde çalışabilen inşaat mühendisleri yabancı dillerini geliştirdikleri taktirde rahatlıkla istedikleri ülkede iş bulabilmektedirler. İnşaat Mühendisliği iş imkanları oldukça geniştir.
Özellikle inşaat fakültelerinde eğitimine devam eden kişilerin yaşamak, çalışmak yada sektöre hakim olmak kendini geliştirmek adına yurtdışında inşaat mühendisliği yapmak isteyen kişiler eğitim hayatları boyunca dil öğrenmeye özen göstermelidirler. Ek olarak, inşaat yazılımları ülkelere göre farklılık göstermektedir.
Örnek vermek gerekirse Türkiyede bulunan statik proje ofislerinde yoğun olarak Sta4Cad, Probina gibi yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yazılımlar Türk kökenli olup yoğunlukla ülkemizde kullanılmaktadır. Yurtdışında ise daha farklı statik, yapı ve tasarım programları kullanılmaktadır. Aşağıda yurtdışından işçi alımı yapan ülkeler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
2021 Yılında Yurtdışından İşçi Alımı Yapan Ülkeler Hangileridir, yazımızı okumak için tıklayınız.
Yeni Mezun İnşaat Mühendisi Nasıl İş Bulur
Eğitim hayatı boyunca teknik bilgilere hakim olmuş, yabancı dilini geliştirmiş, şantiye ve teknik ofis stajlarını doğru şekilde yapmış Yeni Mezun İnşaat Mühendisleri, diğer mühendis arkadaşlarına kıyasla daha kolay iş bulacaklardır.
Önceliği staj yaptıkları inşaat firmalarında kuracakları ilişkilere stajlarda gösterecekleri çaba ve başarıya vermeleri işlerini kolaylaştıracaktır. Bunun nedeni inşaat ve proje firmalarının kendi bünyelerinde staj yapan öğrencileri işe alma oranının dışarıdan bilmedikleri bir yeni mezunu alma oranına kıyasla %30 daha yüksek olduğu bilinmektedir.
İnşaat mühendisliği iş ilanları sitelerinde henüz öğrenciyken profil oluşturmalı, araştırmayı, öğrenmeyi ve merak etmeyi asla bırakmamalıdırlar. Örnek vermek gerekirse iyi bir Linkdn profiline sahip olmak, profili inşaat mühendisliği eğitimleri ile doldurmak, yabancı dil sertifikaları eklemek sizi yeni mezun ama piyasada aranan bir inşaat mühendisi haline getirecektir.
İş Bulmanıza Yardımcı Olacak Cv Hazırlama İpuçları, başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
İnşaat Mühendisliği Maaşları
Yeni mezun inşaat mühendisleri ortalama olarak asgari ücret 4250 TL gibi bir maaşla işe başlamaktadırlar. İş buldukları şehir, yetiştirmeleri en önemli kriterlerdir. İnşaat Mühendisleri Odası (İmo)’nun belirlediği, asgari inşaat mühendisi maaşından oldukça düşük olan bu tutar inşaat mühendislerini memnun etmemektedir.
İnşaat mühendisliği ikili ilişkilerin ve çevre faktörünün çok önemli olduğu bir meslek grubudur. İyi bir inşaat mühendisi olmak ve iyi bir maaş almanın en önemli kriterlerinden birisi inşaat sektöründe iyi bir çevreye sahip olmaktır. İnşaat Mühendisliği yurtdışında oldukça geçerli ve bolca iş imkanı bulunan meslektir. Yurtdışında çalışan inşaat mühendisleri bulundukları ülkenin para birimiyle (dolar, euro vb.) maaş almakla birlikte ülkemize kıyasla daha iyi kazançlar elde etmektedirler.
İnşaat gerçektende bana göre hem çok zor hem de çok zevkli güzel bir paylaşım olmuş
Güzel bir paylaşım olmuş inşaat çok zor ve eğlenceli bana göre
Yeğenim Allah’ın izniyle İnşaat mühendisliğini bitirecek bu kadar detaylı ve güzel bir meslek sahibi olduğuna şimdi çok sevindim inşaat mühendisliğinin artık getirisi fazla olmayan bir meslek olduğunu düşünüyordum sayenizde öyle olmadığını öğrendim