Yeni bir yaşama, barınma alanına ihtiyacınız varsa yapı türleri arasında kendinize, bütçenize ve beklentilerinize en uygun olan seçeneği seçmeniz en doğrusu olacaktır. Diğer yapı inşa türlerinde, konut türlerinde olduğu gibi Prefabrik Evlerin Avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Birlikte, modüler yapı sistemlerinin özelliklerini inceleyelim.
Prefabrik Evlerin Özellikleri
Tasarım sürecinden, planlamasına, imalat yöntemlerine varıncaya kadar enerji verimliliği, kalite ve dayanıklılık üzerine geliştirilen yapı sistemlerine prefabrik yapılar denilmektedir. Modüler yapı sistemleri olarak da bilinen bu yapı türleri, fabrika ortamında imal edilen yapı iskeletinin şantiye alanında birleştirilmesiyle inşa edilmektedir.
Prefabrik yapılar, geçtiğimiz yıllarda daha çok depolama alanı olarak kullanılan, konut amaçlı olarak pek tercih edilmeyen yapılar olarak görülse de günümüzde birçok ülkede konut olarak inşa edilen prefabrik yapılar görülmektedir.
Prefabrik yapıların özelliklerini incelediğimiz birçok yazımız bulunmasıyla birlikte tekrar özetlemek adına, modüler yapı sistemlerinin yüksek enerji verimliliğine sahip olması, inşaat yapım maliyetlerini azaltması, inşa sürecinin kısaltılması gibi nedenler tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasındadır.
Prefabrik Evler Hakkında Bilinmesi Gerekenler, okumak için tıklayınız.
Prefabrik yapıların avantajları arasında gösterilen, tasarım esnekliği, dayanıklılık, maliyetlerin düşürülmesi gibi nedenler klasik betonarme ve çelik yapı inşası altında çeşitli sorunlar yaşayan inşaat endüstrisi için “bir kesim tarafından” çıkış yolu olarak görülmektedir. Günümüzde inşa edilen, okul, otel, hastane ve fabrika gibi birçok önemli bina türünde prefabrik yapıların kullanımı giderek artmaktadır.
Prefabrik Evlerin Avantajları
Prefabrik yapı sistemleri, çelik yapılara ve klasik betonarme yapı sistemlerine kıyasla bir dizi farklı özellik barındırmaktadır. Bu farklılıklar arasında, yapım süresi, maliyetler, enerji korunumu gibi belirleyici etmenler bulunmaktadır.
Yüksek mühendislik ürünü olan modüler yapı sistemleri kendi içerisinde birçok avantajı bulunduğu gibi dezavantajı da bulunmaktadır. Başlığımız altında, prefabrik evlerin avantajlarına odaklanacağız. Öncelikle, içerimizi maddeler halinde işleyelim;
- Enerji verimliliği (enerji tasarrufu)
- Ekonomik oluşu
- Sürdürülebilir mimari tarza uygun olması
- İnşaat yapım süresinin kısaltılması
- Ekoloji açısından çeşitli faydalar barındırması
Enerji Verimliliği
Yukarıda ana başlıklar, prefabrik yapıların avantajları arasında başlıca gelenleridir. Detaya inilecek olursa, prefabrik evlerin enerji verimliliği düşünülerek tasarlandığı ile başlamalıyız. Enerji verimliliği kısa tabiriyle, doğal enerji kaynaklarının daha az kullanımını ve bu kaynakların korunumunu ifade etmektedir.
Prefabrik yapılar fabrika ortamında, yalıtım değerleri dikkate alınarak inşa edilen, daha az ısınma masrafı gibi avantajlara sahip olan yapı sistemleridir. Bunlara ek olarak, sürdürülebilir mimari uygulamaları arasında bulunan, yenilenebilir enerji kaynakları olarak kullanılan rüzgar türbinleri, güneş panelleri, atık yağmur suyu toplama sistemleri gibi enerjiyi daha ekonomik ve daha ekolojik şekilde etme etme yöntemlerinin sıklıkla tercih edildikleri sistemlerdir.
Kalite Kontrolü
Prefabrik evlerin avantajları arasında bulunan inşaat sürecinin kısaltılması, maliyetlerin düşürülmesi ve atık yönetiminin kontrolü gibi nedenler bu yapı sistemlerinin tercih edilmesinin diğer nedenleri arasındadır.
Öyle ki, prefabrik evler fabrika ortamında üretilmesi nedeniyle belirli standartlar gözetilerek üretilmektedir. Buda bize daha hızlı bir inşa süreci, kullanılan yapı malzemelerinin teknik şartname özelliklerini karşılaması ve betonarme yapı inşasında ortaya çıkan kontrolsüz atığın kontrolü gibi faydalar sağlamaktadır.
Dezavantajları
Prefabrik ev sistemleri, klasik inşaat uygulamalarından farklı olarak fabrikada çelik saç, galvanizli saç gibi metallerin bir araya gelerek yapı iskeletini oluşturduğu sistemlerdir. İçeriğinde kullanılan paneller, modüler bileşenleri keza yapı iskeleti gibi fabrika ortamında üretilerek montaj edilmektedir.
Diğer bütün yapı sistemlerinde bulunduğu gibi prefabrik evlerinde kendi içerisinde çeşitli dezavantajları bulunmaktadır. Başlığımız altında, prefabrik yapıların dezavantajları üzerine bilgiler bulabilirsiniz. Öncelikle, avantajları kısmında incelediğimiz şekilde prefabrik evlerin dezavantajları listesini görüntüleyelim;
- Prefabrik firmalarına bağlı olarak sınırlı tasarım seçeneği
- İkinci el değerinin düşüklüğü
- Konut kredisi ve çeşitli finansman sorunları
- Nakliye sırasında yaşanabilecek sorunlar
- Montajı sırasında yapılabilecek ustalık hataları, teknik bilgi yetersizliği
- Nitelikli iş gücü gerekliliği
- Potansiyel yalıtım sorunları
Yukarıda görüldüğü üzere hiç bir yapı sisteminde olmadığı gibi modüler yapı sistemleri de tamamen kusursuz ürünler değildirler. Klasik inşa yöntemlerine göre yeni proje türleri olma nedenleri bize geleceğe dair daha umutlu bakmamız yönünde ümit vermektedir.
Güvenilir Prefabrik Firmaları
Prefabrik yapı sistemlerinin dezavantajlarını görüntülediğimizde, prefabrik yapı firması seçimi, üretim sürecinin kontrolü, nakliye süreci, yalıtım uygulamaları, çalışan ustaların teknik bilgisi gibi etmenler ön plana çıkmaktadır.
Modüler evler, sağlamış olduğu avantajlara kıyasla, daha çok insan kaynaklı, güven kaynaklı ve bir işin düzgün yapılması ile alakalı sorunlar yaşanabileceği göz önüne serilmektedir. Özetlemek gerekirse, modüler bir yapı arayışındaysanız kesinlikle güvenilir, bol referansı olan ve “gerçekten üretici” olan bir prefabrik ev firmaları tercih etmelisiniz.