Atmosferde yer alan karbon emisyonu ve çeşitli sera gazı etkilerinin yaklaşık olarak %30’una neden olan inşaat endüstrisi, Sürdürülebilir İnşaat Teknolojisi uygulamaları ile inşaatı daha ekolojik hale getirmek adına çalışmalar yürütmektedir.
Sürdürülebilir İnşaat Teknolojisi
Sürdürülebilir inşaat teknolojisi, inşa edilen çevrenin inşası ve kullanım ömrü boyunca enerjinin daha verimli kullanılması, kaynak tüketiminin minimuma indirilmesi gibi ekolojik nedenler üzerine yapılan geliştirmelere verilen genel bir isimdir.
Yapı endüstrisinde yer alan “sürdürülebilir mimari inovasyonları” başlığını biraz açmamız gerekirse, doğal kaynakların korunumunu dikkate alan, gelecek için doğanın ve atmosferin korunumunun bilincinde olan ve toplumu sosyal ve ekonomik açıdan kalkınması odaklı çözüm yolları arayan düşünce yapısı olarak ifade edebiliriz.
Sürdürülebilir İnşaat Teknolojisi çalışmalarının asıl amacı, ekolojik ve çevresel etmenler dikkate alınarak gelecek adına görülen problemlere önlemler almak ve inşa edilen yapıların, şehirlerin daha ekolojik olmasını sağlamaktır.
Neden Ekolojik Binalar İnşa Etmeliyiz, okumak için tıklayınız.
Çevre Dostu İnşaat Uygulamaları
Geçmişten günümüze inşa ettiğimiz yapılı çevre, doğal kaynaklarımızın tahribine, kirletici ekolojik atıkların yayılımına, biyoçeşitliliğin azalmasına, yaşam standartlarımızın giderek azaltmasına gibi birçok olumsuz etkiye sebep olmaktadır.
Sürdürülebilir mimari uygulamaları, dünden bugüne doğaya ve insan hayatına çeşitli zararı bulunan inşa yöntemlerini, yapı malzemelerini ve çeşitli diğer etmenleri değiştirmek üzerine kurgulanmıştır. Sürdürülebilir inşaat inovasyonları, sürdürülebilir olmayı sadece yapı inşa kısmında değil, binanın ömrü boyunca ihtiyacı olan enerjide, yenileme maliyetlerinde ve ömrü boyunca enerji verimliliği gibi kavramlara da odaklanmaktadır.
3d Baskıyla İnşa Edilen Evler, bize gelecek için neler sunuyor? İncelemek için tıklayınız.
Yazımızın devamında gerek doğal etmenlerle oluşmuş gerekse çeşitli arge uygulamaları sonucunda geliştirilmiş inovatif yapı malzemeleri ve ekolojik inşaat uygulamaları hakkında bilgiler alabilirsiniz.
Plazma Kayalar
Plazma kayalar olarak Türkçeye çevrilmiş olan ” Plasma Rock” tamamıyla %100 şekilde geri dönüştürülmüş atıklardan oluşturulan yenilikçi bir kaya türüdür. Oldukça dayanıklı bir malzeme olan plazma taşları, su kaynakları üzerinde oluşan atıkları azaltabilecek bir malzemedir. Günümüzde, dekoratif objelerde, banyo ve ıslak hacim fayans gibi alanlarda estetik amacıyla kullanılan bir malzeme haline gelmiştir. Kayanın malzeme özellikleri bir yana sürdürülebilir açıdan insanoğlunun yaratmış olduğu atıkların, çöplerin pozitif anlamda kullanılması için oldukça iyi bir geliştirmedir.
Bambu Takviyeli Beton
Adından da anlaşılacağı üzere “reinforced concrete” yani güçlendirilmiş katkılı betonun çelik yada demir, çelik yerine bambu yapı malzemesi kullanılmasıdır. Klasik betonarme uygulamalarına göre daha sürdürülebilir daha ekolojik olarak görülebilen bu beton türü, bambunun maliyetleri ve üretim hızı, erişilebilirliği düşünülürse inşaat endüstrisi için mantıklı bir çözüm olabilmektedir.
Modüler Bambu Yapılar, hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Ek olarak, inşaat endüstrisinin temel sorunlarından birisinin üretiminde yüksek miktarda CO2 salınımına neden olan çimento olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Sürdürülebilirlik ile ilgili diğer metinlerimizi web sitemiz üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
CO2 Katkılı Beton, örnekleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.