Dünya üzerinde birçok büyük inşaat firmasının dolaylı yada direkt olarak ticaret yaptığı Rusya ve Ukrayna ülkeleri arasında yaşanan savaş, lojistik başta olmak üzere malzeme temini, maliyetlerin artması gibi Savaşın İnşaat Sektörüne Etkileri açısından endişe yaratmaktadır.
Savaşın İnşaat Sektörüne Etkileri
Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu işgal girişimi ve gerilimin giderek artması Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde tepkilere sebep olmuştur. Bunlara bağlı olarak uygulanan yaptırımlar, lojistik sorunları gibi sebepler bizleri Savaşın İnşaat Sektörüne Etkileri gibi sonuçlar ile yüz yüze bırakmaktadır.

Yaşanan savaşın etkileri ilk olarak enflasyon, lojistik sorunları ve malzeme tedarik zincirinde yaşanan sorunlar ile ortaya çıkmıştır. Dünya genelinde birçok inşaat firması Rusya bölgesinde inşaatlar yapmakta, Ukrayna gibi kıyı limanları bulunan bölgelerde birçok yapı malzemesi kaleminde malzeme, hammadde temini yapmaktadır.
Deniz üzerine inşa edilmesi planlanan, kasırgalara karşı yüksek mukavemet değerlerine sahip rüzgar türbinlerinin 2024 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Ekoloji ve dünyanın geleceği adına önemli bir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisinde yeni bir perde açılıyor. Konu hakkında detaylı bilgi almak ve Kasırgaya Dayanıklı Rüzgar Türbinleri hakkında bilgi almak için içeriğimizi görüntüleyebilirsiniz.
Deniz ulaşımını direkt olarak etkileyen bu savaş durumu, petrol, bakır, ahşap, alüminyum ve doğalgaz gibi önemli hammaddelerin daha pahalı olmasına sebep olmaktadır. Ek olarak, Rusya özelinde uygulanan bankacılık kısıtlamaları (örneğin, Rusya’nın swift sisteminden çıkartılması) ülke ile yapılan ticaretlerde ödeme alış verişini engellemektedir.
Ukrayna Rusya Savaşının Etkileri
Rusya, zengin petrol ve doğalgaz yatakları beraberinde birçok önemli hammaddenin ana tedarikçisidir. Örneğin Rusya, dünya genelinde işlenen bakır ve alüminyum madenlerinin yaklaşık olarak %30’unun tedarikçisidir. Dolayısıyla, savaşın inşaat sektörüne etkileri ile birlikte birçok endüstri Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimden paylarını alacaklardır.
Özellikle bölgede yaşanan savaş dolayısıyla bozulacak olan tedarik zinciri, başta lojistik fiyatları olmak üzere birçok endüstrinin ana malzemesi olan hammaddelerin fiyatlarını da ciddi oranda arttıracaktır.
İnşaat endüstrisinde yaşanan hammadde krizleri, modüler yapı sistemlerinin gelişiminde büyük rol oynamıştır. İnşaat maliyetlerinin azaltılması ve inşa yapım işlerinin kolaylaştırılması üzerine geliştirilen modüler yapı sistemleri hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi görüntülemeyi unutmayınız.
Bugün yaşanan krizleri, inşaat endüstrisinde yaşanan fiyat artışlarını tek başına savaşa bağlamak doğru olmayacaktır. Öyle ki, küresel manada hali hazırda yaşanan bir kriz ve enflasyon sorunu yaşanmaktadır. Senelerdir süren korona virüs pandemisi birçok sektörü derin krizlere sokmuştur.
İnşaat endüstrisi adına örnek vermek gerekirse, Amerikan Çalışma İstatistikleri Kurumu tarafından yapılan araştırmaya göre geçen yıla kıyasla konut inşaatında üretici fiyat endeksi açısından yaklaşık %30’luk bir artış bulunmaktadır. Bunun manası, Amerikalı müteahhitler inşa ettikleri konutları geçen yıla göre %30 pahalıya mal etmektedirler. Buda direkt olarak konut fiyatlarını arttırmaktadır.
Ülkemize Etkileri
Türkiye ve Rusya, Türkiye ve Ukrayna arasında büyük ticari ilişkiler bulunmaktadır. Başta doğal gaz olmak üzere birçok önemli hammaddenin temini Rusya’dan yapılmaktadır. Bununla birlikte Ukrayna ile silah sanayiyi, gıda ve tekstil üzerine büyük ticari ilişkilerimiz bulunmaktadır. Konum olarak Türkiye’ye yakın olan bu iki ülke arasında yaşanan savaş ve gerilimin sonuçlarını en yakın şekilde hissedecek ülkeler arasında bulunmaktayız. Dileriz ki konu bir an önce çözüme kavuşur. Bölgemizde tekrar huzurun hakim olacağı günler gelir.