Akdeniz sularında, 2024 yılı itibariyle görmeye başlayacağımız Seawind 6-126, kasırgaya dayanıklı rüzgar türbinleri, Londra ve Hollanda merkezli enerji firmalarının ortak çalışmasıyla inşa edilmektedir. 2 Kanatlı olarak tasarlanan bu yapıları birlikte inceleyelim.
Rüzgar Türbini Ne İşe Yarar?
Rüzgar türbinleri, elektrik kullanılmadan bir pervane mantığıyla yaratılan enerjiyle elektrik üreten devasa rüzgar gülleridir. Türbin türüne göre 2 kanatlı, 3 kanatlı ve farklı versiyonları bulunan bu yapılar, rotor üzerinde dönen kanatların yarattığı etkiyle elektrik üretmektedirler.
Rüzgar enerjisi olarak da ifade edilen bu devasa pervaneler, rüzgar etkisiyle mekanik güç üretir bu gücü jeneratörler ile elektrik haline getirmektedirler. Rüzgarın sahip olduğu itici kuvvet, tasarlanan kasırgaya dayanıklı rüzgar türbinlerinin sahip olduğu aerodinamik yapıyla elektriğe dönüştürülmektedir.
Toprağın üst tabakalarında çeşitli sebeplere bağlı olarak aşınması sonucunda oluşan toprak hareketliliği olarak ifade edilen, Erozyon kavramını, erozyon nedir, erozyonun sebepleri nelerdir başlığı altında incelediğimiz içeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Rüzgar türbinleri, kaldırma kuvvetinin sürtünme kuvvetinden büyük olması prensibini baz almaktadır. Öyle ki, esen rüzgarlar türbin kanatları arasında hava basıncı farkı yaratmaktadır. Bu fark sebebiyle, rüzgar enerjisi üreten bu devasa yapıların kanatları arasında sürtünme ve kaldırma kuvveti oluşur. Bu fark dolayısıyla kanatlar dönerek gerekli olan mekanik enerjiyi üretmektedir.
Kasırgaya Dayanıklı Rüzgar Türbinleri
İlk olarak, Akdeniz sularında inşa edilecek kasırgaya dayanıklı rüzgar türbinleri, Hollanda merkezli Seawind Ocean Technology firması tarafından imal edilmektedir.
Firma yetkilileri, Londra’da yer alan Petrofac firması ile Avrupa su karası sınırları içerisinde 2 kanada sahip, devasa dalgalara ve tufanlara dayanıklı rüzgar türbinleri inşa etmek üzerine anlaşmıştır.
Su yüzeyi üzerinde duracak olan Seawind 6-126 modeli, temele beton ayaklarla bağlı olup 2 adet kanattan oluşacaktır. Firma, inşa edilecek bu türbinlerde kullanılan teknoloji sebebiyle rotor ve diğer aksamlar da yaklaşık 50 yıllık bir ömür beklediğini belirtmektedir.
Plastik malzemeler, doğaya ciddi oranda zarar vermektedir. Dünya genelinde, plastik kullanımını azaltmak amaçlı birçok girişim üzerine çalışılmaktadır. Plastik pipetler yerine kullanılabilecek alternatif çevre dostu malzemeleri incelemeyi unutmayınız.
Kasırgalara dayanıklı olarak inşa edilecek Seawind yapısı, limanlarda vinçler yardımıyla monte edilerek deniz üzerinde belirlenen bölgelerde konumlandırılacaklardır. Yenilikçi bir endüstriyel tasarım ürünü olan bu yapı da türbinleri ve şaftı ayırarak güvenliğini sağlayan “sallanan menteşeler” teknolojisi kullanılmaktadır.
Aktif sapma kontrolü gibi özel yetenekleri bulunacak olan Seawind rüzgar türbinleri, 126 metre çapa sahip rotor eksenleri sayesinde, rotor uçları saniyede 140 metre hıza ulaşabilecektir.