Geoteknik mühendisliği, diğer mühendislik dalları aksine fazla popüler olmasada insanlık tarihi boyunca özellikle yapı alanında dünyanın gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Dünya üzerindeki herşey toprak ve kaya temeli üzerinde ilerlemekle birlikte jeoloji toplumun en önemli konularından birisidir.
Geoteknik Mühendisliği Nedir?
Geoteknik Mühendisliği, kaya ve toprağın mekaniği üzerine çalışmalar yapan önceliği bunların insan hayatına etkilerini iyileştirmek adına çalışmalar yapan bir mühendislik dalıdır. Jeoloji Mühendisleri, temelleri, istinat yapılarını, yolları, tünelleri vb. yapıların kaya ve topram mekaniği kapsamında analizinde ve gerekli olan tasarımında önemli rol oynarlar.
Geoteknik Mühendisliği Eğitimi
Geoteknik Mühendisileri 4 yıl eğitim veren teknik bir üniversitenin İnşaat Mühendisliği bölümünden lisans kademesinde mezun olarak, yüksek lisans eğitimine devam ederek, İnşaat Mühendisliğinin anabilim dallarından olan Geoteknik alanında, jeolojik çalışmalarda bulunarak yüksek lisans eğitimini tamamlamış kişilerdir. Geoteknik Mühendisleri yapım, inşaat işlerinin olduğu her alanda görev alabilirler.
İnşaat Mühendisliği Dersleri, başlıklı yazımızı okuma için tıklayınız.
Geoteknik mühendisleri yeni yapılan konut, havalimanı, santral, köprü, yol, tesis, fabrika, liman, deniz yapısı ve bunlara benzer yapıların hepsinde görev alabilir, almalıdırda. Geoteknik mühendisliğinin ,genel kapsamı itibarıyla çalıştığı ve üzerinde durduğu 3 adet anabilim dalı vardır. Bunlar bilinen isimleriyle;
- Zemin Mekaniği,
- Toprak ve Kaya Dinamiği
- Yapılar
Geoteknik Mühendisi Ne İş Yapar?
Geoteknik mühendisleri görevleri gereğince jeoloji uzmanları ve jeofizik mühendisleri ile birlikte çalışmaktadırlar. Geotenik uzmanlığı gereğince yapıların temel ve zemin işleri ile alakalı analiz ve tasarım çalışmaları yaparlar. Geoteknik Mühendislerinin iş kapsamı genel olarak şu şekildedir;
- Geoteknik Mühendisleri yapı inşası sırasında, inşaat mühendisleri, jeoloji ve jeofizik uzmanları ile birlikte çalışarak zemin durumunun yapının taşıyıcı unsurlarına etkisini göz önünde bulunarak gerek zemin gerekse yapı planında düzeltmeler iyileştirmeler yapabilir.
- Yapının deprem etkilerine karşı tepkilerini, yapının depreme karşı dayanımını hesaplayarak bunları inşaat mühendisleri ile paylaşabilir ek olarak bunların üzerine gerek zemin üzerinde gerekse yapı temelinde geliştirmeler yapabilir.
- Yapının doğal afetlerden ötürü yaşayabileceği sorunlar üzerine araştırmalar bunların sonucunda hesaplarına göre iyileştirmeler yapabilir.
- Yapının yapılacağı bölgenin genel zemin bilgilerini, inşa edilecek yapının bölgedeki toprak ve zemin türüne uygunluğu üzerine çalışmalar yapmakla birlikte, inşa öncesinde zeminde iyileştirme çalışmaları yapabilir.
Geoteknik Mühendisliği İş İmkanları
Geoteknik Mühendisleri ülkemizde hak ettiği değeri göremeyen mühendislik bilimlerinden birisidir. İşin özünde geoteknik konusu bizim can güvenliğimiz, doğanın korunumu, yaptığımız yatırımların sürdürülebilirliği açısından Yapı sektöründeki en önemli bilimlerden birisidir.
Geoteknik mühendisleri bugünlerde maaşların oldukça düşük olduğu Yapı sektöründe, çalıştıkları kurumlar, bölgeler ve iş ağırlıklarına göre genel olarak başlangıç asgari ücret olarak maaş almaktalar. Maaşları bütün sektörlerde olduğu gibi Geoteknik Mühendisinin tecrübesine ve işe olan katkısınına bağlı olarak ortalama 12.500 liraya, en yüksek 20.000 liraya kadar çıkmaktadır.