Plastik pipet kullanımı, sağlık bakımından sorunlar yaratmasıyla birlikte, oluşan çöp sahalarında bunları yutan canlıların ölümüne neden olmaya kadar uzanmaktadır. Biyolojik olarak bozulmayan, çevre dostu olmayan bu ürünler, özellikle deniz ürünlerinin midesinde öldürücü mikro plastiklere dönüşmektedirler. Plastik Pipetlere Alternatif olabilecek fikirleri birlikte inceleyelim.
Plastik Pipetlere Alternatif Fikirler
Plastik pipetler, içeceğimizi çerken kullandığımız tek kullanımlık ürünlerdir. Plastiğin doğaya ve insan sağlığına etkileriyle birlikte hayvan yaşamına verdiği zarar beraberinde hükümetlere, plastik pipetlerin yasaklanmasına varacak bir dizi kararlar aldırdı.
Plastik Pipetlere Alternatif ürünler aranmasının başlıca nedeni 2021 yılı itibariyle, Avrupa’da satış yasağı yaşanacak olmasıdır. Plastiğin kullanımın azaltılması kapsamında çıkılan bu yolda alınmış ilk karar 5 Haziran 2019 tarihinde, Avrupa Birliği’nin 2019/904 sayılı genelgesinde yayınlanmıştır. Pipetler gıda ile temas eden ürünler olduğu için Avrupa Birliğine göre, güvenli ve doğa dostu malzemeler olmalıdırlar.
Gelişen teknolojinin etkisiyle, çoğu sektörde malzemelerin değiştiği düşünülürse tek kullanımlık pipetler içinde birçok alternatif olabileceği bilinen bir gerçektir. Plastik Pipetlere Alternatif ürünler arasında, metal, kağıt, karton, cam, saman, bambu ve silikon gibi malzemelerden oluşan pipetler bulunmaktadır.
Plastiğin İnsana Zararları
Tek kullanımlık plastik pipetler, petrol bazlı polipropilenden üretilmektedir. Polipropilen, ısıyla birlikte asite karşı dayanıksız bir malzemedir. Dolayısıyla, plastik pipetler bu tarz besinler ile karşılaştığında içilen sıvı içerisine östrojen seviyesinde sorunlar yaratabilecek bazı kimyasal bileşenler bırakmaktadır.
Polipropilen bazlı pipetleri doğada çözünmeyen ve kaybolmayan ürünlerdir. Buna bağlı olarak, insan doğasına ve geleceğine ortadan kaldırılamayan çöpler olarak dönmektedirler. Ek olarak, diş sağlığı açısından asitli içecekler, şekerli içecekler tüketmek oldukça zararlıdır.
Pipet kullanımını incelediğimizde, ağzımızın sadece küçük bir bölgesine sürekli olarak sıvı temasına sebep olduğu bilinmektedir. Buna bağlı olarak, o bölgede yoğun diş çürümesi, bazı mide rahatsızlıkları vb. hastalıkları tetikliyor olduğu düşünülmektedir.
Plastik Pipetlerin Doğaya Zararları
Plastik Pipetlere alternatifler aranmasının en büyük nedenleri arasında, doğaya ve hayvan yaşamına verdiği zararlar bulunmaktadır. Öyle ki, Avrupa Birliğinin karar almasında etkili olan kamuoyu baskısının en büyük nedeni, burunlarından plastik pipet çıkan ölmüş deniz kaplumbağaları olmuştur.
Plastikler doğada çözünemeyen maddeler olmasından ötürü, yaratacağı çöp dağları ile birlikte doğal yaşama ciddi zararlar verebilmektedir. Biyolojik açıdan bozulmayan, yani çok uzun seneler boyu doğadan kaybolmayacak plastikler, yaydıkları çeşitli toksinler ile çevreye zarar vermektedirler. Bununla birlikte, küresel ısınmaya da etkisi bulunan devasa plastik çöplüğü alanları, özellikle insanların onları yakması ile birlikte ciddi hava kirliliğine neden olmaktadırlar.